Politologi uzskata, ka premjerministra Andra Šķēles demisija ir loģisks iznākums, un pieļauj, ka nākamais premjers varētu tikt izvirzīts no savienības "Latvijas Ceļš" (LC).
Politologi par nākamo iespējamo premjeru nosauc Aiju Poču, Ojāru Kehri un Anatoliju Gorbunovu.

Politologs Artis Pabriks BNS pauda uzskatu, ka šī valdība kritusi, jo neviena no valdībā esošajām partijām, izņemot Tautas partiju, nav atbalstījusi premjeru un valdību.

Nākamā kandidatūra, visticamāk, tiks izvirzīta no LC, un Pabriks minēja tādu personu kā Gorbunovs, ko vērtēja par sliktu izvēli. "Viņš ir cilvēks, kuram pietrūkst gribasspēka virzīt reformas," sacīja Pabriks. LC, pēc viņa domām, varētu izvirzīt arī Poču un Kehri.

Tautas partija savukārt varētu izvirzīt pašreizējo partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Gundaru Bērziņu. Pēc Pabrika domām, nākamo valdību varētu veidot LC, Jaunā partija un Tautas partija.

Cilvēktiesību un etnisko studiju centra direktors Nils Muižnieks BNS pauda uzskatu, ka nākamās kandidatūras varētu nākt no LC un tās varētu būt Aija Poča un Rīgas mērs Andris Bērziņš.

Muižnieks saskata divus valdības variantus - TB/LNNK, LC, Jaunā partija un Tautas partija, taču šajā variantā "tēvzemieši" zaudētu ministru vietas valdībā.

Otra iespēja ir mazāk iespējama - valdību veidot bez TB/LNNK, taču neviena no valdībā esošajām partijām nevēlēsies atstāt "tēvzemiešus" opozīcijā. TB/LNNK šajā variantā "gāzīs Rīgas mēru Andri Bērziņu", sacīja Muižnieks.

Savukārt SKDS direktors Arnis Kaktiņs BNS stāstīja, ka Šķēle demisionējis, jo kuluārsarunās nav spējis uzvarēt un piedāvāt pieņemamus sadarbības variantus. Arī viņš vērtē Šķēles rīcību kā loģisku, kas balstīta uz esošajiem apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!