Foto: AFP/Scanpix

Tuvojoties kārtējām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kas norisināsies šī gada maijā, kā arī gatavojoties Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā (ES) 2015.gadā, Latvijas politologu biedrība izdevusi kārtējos žurnāla "Latvijas intereses Eiropas Savienībā" izdevumus.

Pērnā gada nogales numurs veltīts Eiropas Savienības (ES) demokrātiskā un komunikatīvā deficīta problēmai, savukārt 2014.gada pirmais izdevums veltīts gatavošanās darbiem Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā.

Demokrātijas deficīta problēmu 2013.gada nogales žurnālā pētījuši politikas un komunikācijas zinātnes eksperti - Ina Strazdiņa, Filips Lastovskis, Artjoms Konohovs un Žaneta Vegnere. Žurnālā atsevišķa nodaļa veltīta arī Austrumu partnerības tematikai.

"Eiropas Savienības arhitekta Žana Monē citāts "Eiropa bieži tiek būvēta bez eiropiešiem" bieži nāk prātā, domājot  par ES un tās attiecībām ar saviem iedzīvotājiem. ES institūciju ietekme uz  iedzīvotāju ikdienas dzīvi arvien pieaug. Turpretī iedzīvotāju interese un līdzdalība, piemēram, Eiropas Parlamenta vēlēšanās arvien sarūk. Šo paradoksu dēvē par ES komunikatīvo un demokrātijas deficītu," skaidrots 2013.gada nogales iznākušā žurnāla ievadā.

Savukārt 2014.gadā pirmajā izdevumā Latvijas prezidentūras tematu, kā arī ES līmeņa pārvaldības praksi analizē žurnāla galvenā redaktore profesore Žanete Ozoliņa, LU Sociāli zinātņu fakultātes politikas zinātnes nodaļas vadītāja, asociētā profesore Iveta Reinholde, Asnāte Kalniņa, Katrī Vintiša, Jānis Glazkovs, Maija Anspoka un citi.


"Sabiedrības kritiskā attieksme pret veidu, kā tiek pārvaldīta ES, valstis un pašvaldības, liecina, ka nepieciešama šīs tēmas  aktualizācija arī Latvijā. Diemžēl traģiskais notikums Zolitūdē 21. novembra  pievakarē, kurā dzīvības zaudēja 54 cilvēki, mums visiem atgādināja, ka viens  no šīs nelaimes cēloņiem meklējams nespējā izveidot sistēmu, kas novērstu cilvēku dzīvību apdraudošas vides pastāvēšanu," žurnāla redaktora slejā raksta Ozoliņa un Reinholde.

Abos žurnāla izdevumos politikas procesus analizē arī ārvalstu diplomāti un pētnieki, viņu raksti publicēti angļu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!