Foto: stock.xchng
Latvijas Bankas valdes loceklis, Tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Raivo Vanags aizvadītajā gadā līdztekus gandrīz 111 tūkstošu latu atalgojumam Latvijas Bankā saņēmis arī vairāk nekā 45 tūkstošu latu lielu pabalstu no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA), otrdien vēsta portāls "Pietiek.com". Portāls norāda, ka Vanags kļuvis par Latvijas "māmiņu algu" rekordistu.

Vanaga iesniegtā amatpersonas deklarācija, kas atrodama Valsts ieņēmumu dienesta publiskajā datu bāzē, rāda, ka par 2010. gadu viņš, līdztekus ienākumiem Latvijas Bankā, saņēmis arī 45106 latus no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras.

Ne pats Vanags, ne Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un tās preses pārstāvis Mārtiņš Grāvītis pirmdien portālam nevēlējās atbildēt uz jautājumu, ar kādu pamatojumu saņemts šis rekordlielais pabalsts un vai Latvijas Bankas vadība ir lietas kursā par apstākļiem, kādos tas saņemts.

Tikmēr Vanaga amatpersonas deklarācijas, kā arī VSAA un Dzimtsarakstu departamenta vispārējie skaidrojumi portālam ļauj secināt, ka iespaidīgais pabalsts, visticamākais, ir bijis Vanaga saņemta "māmiņu alga".

Deklarācijā par 2009. gadu kā Vanaga ģimenes locekļi norādīti tēvs, māte un māsa, savukārt 2010. gadā deklarācijā jau minēts arī ģimenes jaunpienācējs - dēls. Tāpēc portāls secina, ka 45 tūkstošu latu pabalstu Vanags, visticamākais, saņēmis tieši saistībā ar to, ka oficiāli deklarējis sevi kā dēla kopēju, kam tad arī pienākas atbilstoši oficiālajam ienākumu līmenim noteikta "māmiņu alga". "Tā Vanags izmantojis līdz pagājušā gada novembra sākumam likumdevēju doto iespēju turīgiem cilvēkiem saņemt pabalstus, kas desmitiem un pat simtiem reižu varēja pārsniegt trūcīgāku vecāku saņemtos pabalstus, - tad spēkā uz turpmākajiem trim gadiem stājās pabalstu "griesti", kas jaunus "māmiņu algu" rekordus vairs nepieļauj," norāda portāls.

"Tēvs nevar saņemt tikai vienu no pabalstiem, kas saistīts ar bērna piedzimšanu un audzināšanu. Tas ir maternitātes pabalsts, kuru var saņemt tikai māte. Tas ir par diviem mēnešiem pirms un diviem mēnešiem pēc bērna piedzimšanas. Pārējos pabalstus var izvēlēties, kurš saņem - tēvs vai māte. Tie ir vecāku pabalsts jeb tā dēvētā "māmiņu alga", kas bieži vien ir tēta alga, tāpat arī bērna kopšanas pabalsts, bērna piedzimšanas pabalsts un ģimenes valsts pabalsts," portālam skaidroja VSAA preses sekretāre Edīte Olupe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!