Foto: AFI
Aiz sešu Zatlera reformu partijas (ZRP) 11.Saeimas deputātu lēmuma izstāties no partijas, par ko viņi paziņoja svētdien, stāv ekonomiskie grupējumi, kurus nav apmierinājusi panāktā vienošanās par ietekmes sfēru un amatu pārdali topošajā valdībā, ziņo "Pietiek.com". Paši no ZRP aizgājušie deputāti šīs runas nolieguši.

Šķeltnieki, kas pāris stundas pēc "apvērsuma" ZRP rindās jau nodēvēti par "Olšteina reformu partiju", jo grupas priekšgalā ir deputāts Klāvs Olšteins, izvirzījuši prasību, ka atbalstīs Valda Dombrovska valdības apstiprināšanu apmaiņā pret diviem ministru amatiem jaunajā valdībā, "pietiek.com" pavēstīja sarunās iesaistītie avoti. Sarunās, kas notiek šobrīd, piedalās šķeltnieki, kā arī ZRP un "Vienotības" vadība.

Pēc "pietiek.com" rīcībā esošās informācijas, sešu no ZRP 11. Saeimā ievēlēto deputātu grupa – Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs – kas svētdien paziņoja par izstāšanos no partijas, izvirza prasību jaunajā valdībā piedalīties ar diviem ministru amatiem. Runa ir par Iekšlietu ministriju un Satiksmes ministriju. Šķeltnieki sarunās pieprasījuši satiksmes ministra amatam izvirzītā Aivja Roņa nomaiņu. Tāpat iebildes izskanējušas par iekšlietu ministra Riharda Kozlovska, izglītības ministra Roberta Ķīļa, ekonomikas ministra Daniela Pavļuta kandidatūrām.

Tomēr pēc tikšanās Olšteins izpaltīja paziņojumu, noliedzot tiekšanos pēc ministru amatiem. "Vēlamies uzsvērt, ka šodien, 16. oktobrī, visi seši bijušie ZRP biedri tikās ar Valdi Dombrovski, ņemot vērā, ka koalīcijas veidošana ir viņa kā potenciālā un mūsu atbalstītā Ministru prezidenta amata kandidāta rokās. Tikšanās laikā V. Dombrovskis tika informēts gan par sešu neatkarīgo deputātu konsekventu atbalstu viņam kā Ministru prezidenta amata kandidātam, gan par to, ka neviens no sešiem ZRP atstājušajiem 11. Saeimas deputātiem nepieprasa un neplāno ieņemt ministru amatus."

Pēc portāla "pietiek.com" rīcībā esošās informācijas, ZRP šķeltnieki savu spēku grasās nodemonstrēt pirmdien, kad jaunievēlētā Saeima vēlēs prezidiju un 56 balsu koalīcijai varētu pietrūkt sešas līdz septiņas balsis Valda Zatlera apstiprināšanai Saeimas priekšsēdētāja amatā.

Viens no aizkulišu spēlētājiem, kam varētu būt ietekme uz vairākiem no ZRP aizgājušajiem, ir apsardzes firmas "TM security" īpašnieks Mārtiņš Tenbergs. Kā otrs uzņēmējs, kas ietekmējis "apvērsumu" ZRP, tiek saukts mežistrādes firmas "Pata AB" īpašnieks, ar Vienotību saistītais Uldis Mierkalns. Uz šiem uzņēmējiem, kas aizkulisēs piedalās neformālās sarunās, cenšoties ietekmēt ietekmes pārdali topošajā valdībā, informēti avoti norādīja jau aizvadītās nedēļas sākumā. Tomēr ZRP kodols šķelšanās iespēju partijā turpināja noliegt līdz pat svētdienas pēcpusdienai, kad tas nāca kā pārsteigums.

Pēc "pietiek.com" rīcībā esošās informācijas, bažās par Dombrovska valdības neapstiprināšanu svētdien ar atsevišķiem ietekmīgiem uzņēmējiem, kas stāv aiz šī apvērsuma, bija tikušies daži "Vienotības" vadoši politiķi, cenšoties no tā atrunāt. Līdz šim politikas kuluāros runāts, ka "Vienotība" ir politiski ieinteresēta ZRP šķelšanā, bet situāciju mainīja apdraudējums Dombrovska valdības apstiprināšanai.

Starp sešiem no ZRP svētdien aizgājušajiem jaunajiem Saeimas deputātiem ir vismaz divi ar Tenbergu saistīti politiķi – firmas "TM security" personāldaļas priekšnieks Gunārs Rusiņš, kā arī Klāvs Olšteins, kuram Tenbergs bija sniedzis palīdzību priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Kāds ar Tenbergu saistīts avots apgalvoja, ka viņš tieši nestāvot aiz apvērsuma ZRP, tomēr "piedalās" sarunās. Pēdējās nedēļās Tenbergs vairakkārt manīts kopā ar Saskaņas centra līderi Nilu Ušakovu. Tomēr vismaz šobrīd nekas neliecina, ka aiz apvērsuma varētu stāvēt reāls mēģinājums izveidot valdību ar SC.

Vairāki avoti ZRP un "Vienotībā" norādījuši, ka viens no ietekmes centriem, kas stāv aiz apvērsuma ZRP, ir firmas "Pata AB" īpašnieks Uldis Mierkalns. Viņa firmā par juristu ne tik sen strādājis Olšteins, cita starpā atbildot par ofšorkompāniju apkalpošanu. Mierklns cieši saistīts arī ar "Vienotības" politiķiem Edgaru Jaunupu, Arti Kamparu, no "Jaunā laika" savulaik izslēgto Danu Titavu. Vairāki iepriekš minētie bieži redzēti vērojam sporta spēles Mierkalnam piederošajā privātajā ložā "Arēnā Rīga". Savstarpēji saistīti ir arī Mierkalns un Tenbergs. Lai gan tas nav afišēts, "pietiek.com" no informētiem avotiem zināms, ka "TM security" sniedz apsardzes pakalpojumus Mierkalnam, kurš saskāries ar dzīvības draudiem, ņemot vērā biznesa vidi Krievijā, kur "Pata AB" uzsākusi darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!