Foto: DELFI

Šomēnes tiks izveidota komisija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jaroslava Streļčenoka darbības izvērtēšanai, pirmdien pēc tikšanās ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru žurnālistiem sacīja premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība").

"Es organizēšu ikgadējo ierēdniecības novērtēšanas komisiju, jo ir pagājis vairāk nekā gads, un mēs skatīsimies, vai ir izpildītas rekomendācijas, kas tika dotas 2013.gada novembrī. Pēc komisijas rezultātiem skatīsimies, kāda būs tālākā rīcība," viņa teica.

Komisijā tostarp būs Satversmes aizsardzības biroja direktors, Drošības policijas priekšnieks, kā arī prokuratūras un Valsts kancelejas pārstāvji.

Premjere pieļāva, ka komisija varētu strādāt mēnesi. Viņa neizslēdza, ka pēc tās darba noslēguma varētu tikt veidota komisija, kas izvērtēs Streļčenoka atbilstību amatam. "Jā, pēc tam varētu, ja komisija dos atzinumu, kas ir līdzvērtīgs neapmierinošam. Bet, ja komisija pasaka, ka KNAB darbs ir labs, tad man nav pamata veidot nākamo komisiju," paskaidroja Straujuma.

Viņa uzsvēra, ka komisijas darbs būs "absolūti bezkaislīgs", jo tajā netiks iekļauti politiķi.

Paralēli tam situāciju KNAB pārrunās arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas apakškomisijā un sabiedriskā diskusijā, ko rīkos Valsts kanceleja.

Savukārt Kalnmeiers norādīja, ka daudz vērtīgu priekšlikumu par nepieciešamajām normatīvo aktu izmaiņām izstrādājusi Valsts kancelejas vadītājas vadītā darba grupa. "Tur bija ļoti daudz vērtīgu priekšlikumu, kurus principā vajadzētu jau sākt realizēt. Tas ļautu disciplinēt darbu iekšienē, gan arī noregulēt vietu valsts pārvaldē," viņš klāstīja.

Ģenerālprokurors vērsa uzmanību, ka pašlaik KNAB darbinieku statuss ir ierēdņi, bet būtu jāapsver iespēja pāriet uz dienesta reglamentu, kā tas ir, piemēram, Valsts policijā un citās struktūrvienībās, kur ir dienesta pakāpes. "Līdz ar to veidojas citas pamatattiecības, ko vairs neregulē Darba likums," viņš piebilda.

Par to, vai KNAB nodot Iekšlietu ministrijas pakļautībā, jālemj politiķiem, pauda abas amatpersonas. "Ir dažādi viedokļi, un bez diskusijas nekādas pārmaiņas nevar izdarīt. Ja Saeima ir gatava, to izdara Saeima," sacīja premjere. Arī ģenerālprokurors norādīja, ka tas ir politisks lēmums.

Lūgts vērtēt pašreizējo biroja darbību, Kalnmeiers teica, ka "savas pamatfunkcijas KNAB izpilda, bet katrā ziņā gribētos efektīvāku darbu".

Straujuma arī pauda, ka KNAB zaudētās tiesvedības, kuru rezultātā darbiniecēm būs jāizmaksā kompensācijas ir "zaudējumi un nelietderīgi izmantoti KNAB līdzekļi". Taujāta, vai kompensācijas varētu uzdot izmaksāt Streļčenokam, nevis no KNAB budžeta, premjere atbildēja, ka komisija izvērtēs, kam jāuzņemas atbildība.

Jau vēstīts, ka KNAB ilgāku laiku tiesājas ar vairākām biroja darbiniecēm, tostarp bijušo KNAB vietnieci Jutu Strīķi un arī Ilzi Dravnieci. Pagaidām tiesa pieņēmusi vairākus birojam nelabvēlīgus lēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!