Foto: LETA
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ( V) noliedz viņa valdības bijušā ministra Roberta Ķīļa izteikumus par it kā paustajiem aicinājumiem budžeta sadalē "būt labvēlīgākam" pret Ventspili vai piešķirt naudu kādiem projektiem, un skaidro, ka aizstāvējis tikai naudas piešķiršanu jau iepriekš atbalstītajam motokrosa pasākumam. Premjers arī pārmet Ķīlim "bardaku" Izglītības ministrijā un atzīst, ka bija spiests "daudz runāt" ar nozares pārstāvjiem.

Dombrovskis trešdien intervijā Latvijas Radio uzsvēra, ka nevar apstiprināt informāciju par viņa it kā paustajiem aicinājumiem Ķīlim "būt labvēlīgākam pret Ventspili", bet atzina, ka "nācās netipiski daudz strādāt ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārraudzībā esošo nozaru pārstāvjiem, sākot ar zinātniekiem un beidzot ar sportistiem," kas sūdzējās, ka normāls dialogs ar Ķīli nav iespējams, un meklēja iespēju risināt nozarei būtiskus jautājumus.

Taču premjers intervijā radio uzsvēra, ka viņš neizteica specifiskus lūgumus par labu vienai vai otrai pašvaldībai. Ķīla izteikumus intervijā "Latvijas Avīzei" par spiedienu uz IZM premjers nodevēja par "interpretācijas jautājumu". Viņš skaidroja, ka uzklausīja nozares, kas sūdzējās par dialoga trūkumu ar Ķīli, un runāja ar ministru, ka problēmas ir jārisina, "jo tāds bardaks nedrīkst būt".

Premjers izteicās, ka ir atgādinājis Ķīlim par nepieciešamību piešķirt 50 000 latu motokrosam. Viņš skaidroja, ka 2009.gada budžeta konsolidācijas laikā valdība nolēma neatbalstīt starptautiskas motokrosa sacensības Latvijā, taču toreizējais prezidents Valdis Zatlers, kura vēlāk dibinātā Reformu partija izvirzīja Ķīli ministra amatam, aicināja valdību pārdomāt un naudu piešķirt.

Premjers norādīja, ka motokrosa pasaules čempionāta posmi Latvijā tika atbalstīti gan 2010., gan 2011.gadā, turklāt 2014.gadā Latvijā plānots rīkot Nāciju motokrosu, kas ir nozīmīgs šā sporta veida pasākums, tāpēc nebija loģiska pamata 2012.gadā nepiešķirt līdzekļus sacensību rīkotājiem.

Tāpat premjers aicina nenodarboties ar jebkādām politiskām spekulācijām un aicina norobežoties no tām saistībā ar budžeta veidošanas procesu," portālam "Delfi" valdības vadītāja viedokli pauda premjera preses sekretāra pienākumu izpildītāja Signe Znotiņa- Znota.

Jau ziņots, ka Ķīlis dažus mēnešus pēc demisijas atklāj, ka premjers Valdis Dombrovskis budžeta veidošanas laikā aicinājis viņu paredzēt finansējumu kādām sporta programmām, būt labvēlīgākam pret Ventspili, savukārt "Vienotības" politiķi lūguši iekļaut budžetā finansējumu kādiem konkrētiem zinātniekiem, intervijā "Latvijas Avīzei" atzinis Ķīlis.

"Piemēram, nācās saņemt zvanus no Ministru prezidenta saistībā ar nepieciešamību iekļaut budžeta grozījumos papildu pozīcijas, kas saistās ar sporta finansēšanu, kaut Izglītības un zinātnes ministrijā bija cits viedoklis par šīs finansēšanas nepieciešamību. Tāpat esmu saņēmis no Ministru prezidenta lūgumu atsevišķos jautājumos būt labvēlīgākam pret Ventspili. Piemēram, būt pielaidīgākam pret to, ka Ventspils profesionālās izglītības centram ir dārgāka būvniecības tāme, nekā pieļaujams. Tas bija nepatīkami, bet jā. Bet bija arī lietas, ko nedarīju. Ja prasīja Ministru prezidents, tad darīju, jo premjers ar rīkojumu tāpat var panākt, ko vēlas; ja citi politiķi prasīja, tad nē, nedarīju," laikrakstam atklājis eksministrs.

"Man ir zvanījuši "Vienotības" politiķi vakarā pirms budžeta pieprasījuma iesniegšanas un prasījuši tajā iekļaut finansējumu atsevišķu cilvēku zinātniskās darbības nodrošināšanai. Jo šie cilvēki ir atnākuši uz "Vienotības" valdes sēdi un pastāstījuši, ka viņiem vajag naudu. Diezgan daudz naudas. Kad nebiju politiķis, par tādiem darījumiem nojautu, bet nu tos ieraudzīju diezgan konkrēti," budžeta veidošanas aizkulises raksturojis Ķīlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!