Foto: F64
Premjers Valdis Dombrovskis (V) atzīst, ka reformas traumatoloģijas jomā nebija pietiekami izstrādātas un apspriestas ar nozares pārstāvjiem, jo atbildīgajam veselības ministram Jurim Bārzdiņam (ZZS) trūkst politiskas pieredzes.

Premjers trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja, ka valdība joprojām konceptuāli atbalsta Veselības ministrijas piedāvātās reformas.

Arī Zatlers atzina, ka konceptuāli atbalsta veselības aprūpes reformas un uzskata, ka pašlaik veselības aprūpes nozarei piešķirtais finansējums nav izmantots pietiekami efektīvi. Viņaprāt, naudas izlietojuma plānošanā būtu jāiesaista arī pašvaldības, kuras labāk pārzina iedzīvotāju vajadzības.

Zatlers arī pastāstīja, ka, atliekot "traumpunktu reformu" līdz maijam, veselības ministrs apņēmies izvērtēt palīdzības pieejamību traumu gadījumos ne tikai reģionos, kur līdz šim darbojas traumpunkti, bet visā Latvijas teritorijā.

Par "traumpunktu reformu" atlikšanu līdz maijam valdība lems jau nākamajā sēdē.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija apņēmās līdz maijam atlikt nozares asi kritizēto "traumpunktu reformu". Bārzdiņš atzina, ka iepriekš traumpunktu darbība nebija pietiekami izvērtēta. To ministrs secinājis otrdien, tiekoties ar slimnīcu vadītājiem un uzzinot, ka, piemēram, dati par apkalpoto pacientu skaitu slimnīcām un ministrijai atšķiras, jo slimnīcas ministrijai neuzrādīja pacientus, kuriem palīdzību sniedza medmāsas.

Valdība pirms nedēļas negaidīti nolēma mainīt traumpunktu finansēšanas kārtību, nosakot, ka fiksēto mēneša samaksu traumpunkta darbības nodrošināšanai piešķirs atbilstoši pacientu skaitam. No 1.janvāra traumpunktos, kurus gadā apmeklē līdz 3499 pacientiem, valsts apmaksās 3,25 ārstu slodzes un līdz ar to dežūrēs viens speciālists, bet traumpunktos ar apmeklējumu virs 3500 pacientiem valsts apmaksās 6,5 slodzes, un līdz ar to tajos varēs dežurēt divi speciālisti.

Tāpat valdība nolēma no 1.janvāra mainīt traumpunktu darba laiku – tie strādās darba dienās vakaros un naktī - no plkst.18:00 līdz 8:00 un brīvdienās un svētku dienās 24 stundas diennaktī.

VM skaidro, ka, analizējot šā gada traumpunktu darbību, konstatēts, ka dienas laikā, kad ir pieejama palīdzība pie ģimenes ārstiem un dienas stacionārā, traumpunkta darbība nav lietderīga, savukārt darba dienu vakaros, brīvdienās un svētku dienās tie pacientiem vajadzīgi vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!