Tibetas XIV Dalailama ceturtdien Rīgā Biržas namā iesvētīja smilšu mandalu, kuru 10 dienas bija veidojuši tibetiešu mūki no Nepālas, un šajā ceremonijā Dalailamu pavadīja arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Dalailama prezidentei pasniedza zīda šalli, kas simbolizē harmoniju, kā arī izteica pateicību Nepālas mūkiem par paveikto darbu.

Dalailama pauda, ka līdzcietība palīdz attīstīt miermīlīgas attiecības starp cilvēkiem un apkārtējo vidi. Savukārt Vīķe-Freiberga klātesošos aicināja: "Pieņemsim šo viņa mīlestības dāvanu [mandalu]! Lai svētība nāk pār Tibetas tautu, Tibetas ticīgajiem un viņu vadoni Dalailamu!" Prezidente arī norādīja, ka mandala ir "saskaņas un harmonijas izpausme", ko cilvēks vēlas veidot savā dvēselē un sabiedrībā.

Pēc īsās mandalas iesvētīšanas ceremonijas Dalailama uzrunāja pie Biržas ēkas sapulcējušos cilvēkus. Viņš pauda prieku redzēt cilvēkus smaidam, jo "smaids ir dzīļu valoda, kas stāv pāri valodām un kultūrām". Tibetas garīgais līderis uzsvēra, ka "līdzcietība un sirds siltums ir laimīgas dzīves avots, kas spēj atrisināt daudzas problēmas. Savukārt naids, dusmas, ļaunums un aizdomīgums ne tikai iznīcina mieru, bet arī rada nevajadzīgas grūtības, pauda Dalailama.

Viņš pauda, ka, pirmo reizi ciemojoties Baltijas valstīs pirms desmit gadiem, viņš jutis no cilvēkiem nākam entuziasmu un dzīvesprieku. Pašlaik viņš redzot, ka cilvēki izmanto savu brīvību "pareizā, jēgpilnā veidā". Dalailama ceturtdien plenārsēžu zālē sveica Latvijas Saeimas deputātus, lai gan iepriekš tas nebija plānots.

Dalailama Latvijā no Igaunijas ieradās ceturtdien, bet no šejienes dosies uz Lietuvu, kur vizīti sāks 24.jūnijā. Latvijā Dalailamam būs vairākas publiskas lekcijas, kā arī tikšanās ar Saeimas deputātiem, kas nodibinājuši Tibetas atbalsta grupu, un uzņemšana prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas Jūrmalas rezidencē.

Dalailama ir Tibetas garīgais līderis trimdā kopš 1959.gada, kad Ķīna Tibetu pārņēma savā kontrolē. Kopš tā laika viņš aktīvi dodas vizītēs uz dažādām valstīm, propagandējot lielāku Tibetas autonomiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!