Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir sākusi valsts vizīti Izraēlā ar atvainošanos par Latvijas dalību holokaustā – genocīdā pret Eiropas ebrejiem Otrā Pasaules kara laikā, informē ārvalstu prese.
“Mēs patiesi nožēlojam, ka Latvija bija iesaistīta holokausta šausmās,” viņa teica Jeruzalemē, tikšanās laikā ar Izraēlas prezidentu Moši Kacavu.

Prezidente arī piebilda, ka Latvijas mērķis ir ļaut saviem bērniem uzaugt ar pilnīgu izpratni par to, kas notika nacistu un padomju okupācijas laikā, tajā skaitā arī par nodarījumu pret ebrejiem, ziņo laikraksts "The Jeruzalem Post".

Trīs dienu ilgās vizītes laikā paredzēta Vīķes-Freibergas tikšanās ar premjerministru Ehudu Olmertu, Kneseta spīkeri Reuvenu Rivlinu, ārlietu ministri Cipi Livni, transporta un apgaismes ministru Meiru Šitritu, kā arī bijušo premjerministru Šimonu Peresu.

Prezidentes programmā paredzēts apmeklēt trīs pilsētas – Jeruzalemi, Telavivu un Nācareti, kā arī atklāt Latvijas-Izraēlas biznesa forumu un izstādi “Latvijas bērni zīmē senās sinagogas”, raksta Ria Novosti.

Papildus tam Vīķe-Freiberga uzstāsies ar lekciju par starptautisko attiecību problēmām, kā arī parakstīs vienošanos par divkāršas nodokļu iekasēšanas novēršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!