Foto: DELFI
Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka nākamajai valdības koalīcijai Saeimā būs nepieciešams kvalificētais vairākums jeb divas trešdaļas deputātu balsu, lai varētu pieņemt "nepieciešamos Satversmes grozījumus", ceturtdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja prezidents.

Viņš skaidroja, ka "pēc iespējas plašāka koalīcija", par kuras nepieciešamību viņš runāja jau iepriekš, būtu vismaz divas trešdaļas - 67 no 100 - deputātu balsis, lai varētu grozīt Satversmi.

Bērziņš norādīja, ka Satversmes grozījumi nepieciešami, piemēram, lai konstitūcijā noteiktu budžeta fiskālu disciplīnu, kā to prasa starptautiskie aizdevēji.

Pēc sarunām ar "Saskaņas centru", Zatlera reformu partiju un "Vienotību" prezidents atzina, ka partijas informēja par savām programmām un darbības prioritātēm, un kopumā partiju nostājas bija diezgan līdzīgas, izņemot dažas detaļas.  

Savukārt par iespējamiem premjera amata kandidātiem un ministriem prezidents ar partijām nav runājis.  

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Aktīvas sarunas par koalīcijas veidošanu uzsāka ZRP un "Vienotība", kas veido topošās koalīcijas kodolu. Savukārt par trešo iespējamo partneri - VL-TB/LNNK vai SC - partijas jau otro nedēļu nevieš skaidrību. Ar ZZS nevēlas sadarboties ZRP, uzskatot "zaļzemniekus" par "oligarhu partiju".

Lai gan visu četru lielāko parlamentā ievēlēto spēku līderi uzsver nepieciešamību saliedēt sabiedrību, taču par iespēju šim mērķim veidot visu četru partiju kopīgu tā dēvēto "varavīksnes valdību" izsakās atturīgi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!