Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš 21.septembrī, sakot uzrunu ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā, uzsvērs, ka Latvija divdesmit gados ir nogājusi nopietnu attīstības ceļu, kas uz pasaules fona ir veiksmes stāsts, sacīja Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.

Tā būs pirmā no trīs galvenajām lietām, ko prezidents uzsvērs gan savā runā, gan arī vizītes laikā. Runājot par Latvijas noieto attīstības ceļu, prezidents saprot, ka "protams, varam būt kritiski par sasniegto un ir nepieciešams izvērtēt, ko mēs varētu darīt labāk", taču arī uzskata, ka "uz pasaules fona mēs pilnīgi noteikti esam veiksmes stāsts", skaidroja Bērziņa preses sekretāre.

Otrkārt, Bērziņš vēlas dalīties savās pārdomās par ekonomikas situācijas pasaulē attīstību un tās ietekmi arī uz ANO. Prezidents uzskata, ka šai organizācijai nepieciešams budžeta samazinājums un atbalsta ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna centienus šajā virzienā.

Treškārt, šī foruma laikā Bērziņam būs iespēja dalīties ar Latvijas redzējumu par aktuālajām norisēm pasaulē, piemēram, nepieciešamību pēc ciešas starptautisko organizāciju sadarbības Afganistānā, lai pēc iespējas ātrāk nodotu atbildību par savu valsti pašu afgāņu rokās.

ANO Vispārējās debates ir iespēja ne vien paust Latvijas viedokli par mums svarīgiem jautājumiem, bet arī izmantot iespēju satikt citus pasaules līderus. Šo iespēju ir izmantojuši visi bijušie Latvijas prezidenti un arī Bērziņš plāno to darīt, uzsvēra Krapāne. Patlaban programma vēl tiek skaņota un tiks publiskota pēc visu pušu apstiprinājuma.

Šogad septembrī aprit 20 gadi, kopš Latvija pēc neatkarības atgūšanas ir uzņemta ANO. Dalība šajā organizācijā nozīmē pilntiesīgu valstiskumu, ko atzīst lielākā daļa pasaules valstu.

Kā ziņots, ANO Ģenerālās asamblejas sesijā Ņujorkā Bērziņš piedalīsies no 19.septembra līdz 26.septembrim, aģentūru LETA iepriekš informēja Krapāne.

ANO Ģenerālās asamblejas 66.sesijai veltītie pasākumi norisināsies no 13.septembra līdz 30.septembrim Ņujorkā, ASV. Galvenās debates notiks no 21.septembra līdz 23.septembrim un no 26.septembra līdz 30.septembrim, liecina organizācijas mājaslapā publicētā informācija.

Jau ziņots, ka ANO Ģenerālajā asamblejā iepriekš ar runām uzstājušies visi pēc neatkarības atjaunošanas ievēlētie Latvijas prezidenti - Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!