Foto: LETA
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ceturtdienas rītā vēl neizlēma, vai atbalstīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūgumu atļaut veikt kratīšanu "Par Labu Latviju" frakcijas deputāta un LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietā, jo komisijai esot nepieciešami papildus dokumenti no Ģenerālprokuratūras.

Saeimas sēdes laikā prokurors Māris Leja uz parlamentu atnāca jau ar ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera parakstīto dokumentu, kurā lūgts atļaut kratīšanu Šlesera dzīvesvietā, jo KNAB uzsāktajā kriminālprocesā ir gūti pierādījumi, ka tāda ir nepieciešama.

Šlesera advokāts Viktors Tihonovs pēc komisijas sēdes apgalvoja, ka KNAB izmeklētāju sūtīto vēstuli Saeimas prezidijam uzreiz vajadzēja sūtīt atpakaļ, jo saskaņā ar Satversmi tikai ģenerālprokurors varot prasīt atļauju veikt kratīšanu pie Saeimas deputāta.

Tihonovs apgalvoja – "ja šī ir tiesiskā valsts, kur labi ievērota Satversme un Saeimas Kārtības rullis, tad jāievēro tas, kas ierakstīts Kārtības rullī, ka ar iesniegumu par kratīšanu vēršas Ģenerālprokuratūra".

Kārtības rullis paredz, ka Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lemj par kratīšanu pie deputāta pēc Ģenerālprokuratūras iesnieguma.

Tihonovs norādīja, ka šajā gadījuma Ģenerālprokuratūra nav piekritusi kratīšanai un nav devusi šādu ierosinājumu, bet "ierindas izmeklētājs atsūtījis kaut kādu vēstuli ar apcerējumu".

Tihonovs arī apgalvoja, ka "par šī pacerējuma nepatiesajiem faktiem iesniegts iesniegums kriminālprocesa uzsākšanai par apzināti nepatiesu faktu sniegšanu". Viņš norādīja- Saeimai jāizšķiras, vai jāignorē Satversme un Kārtības rullis, vai tomēr tie jāievēro. Viņš saprotot, ka tāpēc komisija "nedaudz samulsusi". Viņaprāt, šādam lūgumam nevajadzēja nonākt ne līdz Saeimai, ne komisijai, un vēstule bija jānosūta atpakaļ izmeklētājam, jo "ir pārkāpts viss, ko var pārkāpt, tāda sajūta, ka KNAB vispār nav likumu", sacīja Šlesera advokāts.

Pats Šlesers skaidroja, ka viņam nebūtu nekādu iebildumu, ja KNAB veiktu kratīšanu viņa dzīvesvietā, jo viņam nekas neesot slēpjams, taču advokātu viņš uzaicinājis, lai pārliecinātos, vai ir ievērota juridiskā procedūra.

Komisijas sēde bija slēgta, par to nobalsoja trīs no pieciem deputātiem pēc klātesošā prokuratūra Māra Lejas lūguma.


Jau ziņots, ka KNAB lūdzis Saeimas atļauju veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietā. Saeimas prezidijs saņēmis vēstuli no KNAB, ko Saeimas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Gundars Daudze (ZZS) ir steidzami nodevis izskatīšanai Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Saeimas komisijas lēmumam ir tikai rekomendējošs raksturs, un galīgajam balsojumam par kratīšanas atļaušanu būs jānotiek Saeimā. Komisija varot izlemt, ka KNAB lūgumu neatbalsta, tomēr nevirzīt šo jautājumu uz Saeimas sēdi tā nevar.

KNAB trešdien veicis kratīšanu īpašumos, kas pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam. KNAB 20.maijā pret amatpersonām sācis kriminālprocesu par kukuļošanu, naudas atmazgāšanu un citiem noziegumiem.

Kratīšanu trešdienas rītā KNAB sācis Rīgas Tirdzniecības ostā, ko apliecināja gan tās pārstāvji, gan advokāti. Tāpat kratīšana notika nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", apliecinājis uzņēmums. Kratīšana notika arī Lemberga kabinetā domē un īpašumā Puzē, kā arī Andrim Šķēlem daļēji piederošajā SIA "UVK".

Rīgas domes vadītāja pienākumu izpildītāja un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) paziņojis, ka kratīšana dažādās iestādēs trešdien veikta saistībā ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām un "kaut kādu īpašu līgumu" ar "Mediju namu".

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un arī pats Lembergs notikušo saistīja ar gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!