Foto: F64
Biedrība "Sabiedriskās politikas centrs Providus" par 1000 eiro konsultēs Ārlietu ministriju (ĀM) par bilingvālās izglītības modeļiem trīs Eiropas valstīs un to atbilstību Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) mazākumtautības aizsardzības principiem, kā arī vadlīnijām par dažādību un integrāciju, pastāstīja ĀM preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Eihenbaums norādīja, ka ministrijas uzdevums ir aizstāvēt Latvijas intereses un starptautisko reputāciju, un šī uzdevuma aktualitāte ir pieaugusi sakarā ar Krievijas izvērsto informācijas karu un propagandas aktivitātēm saistībā ar Latvijas politiku nacionālo minoritāšu jautājumos, ieskaitot izglītības jomu.

"Šī iemesla dēļ ministrija ir lūgusi "Providus" veikt salīdzinošu starptautiskās pieredzes apkopojumu par mazākumtautību izglītības situāciju dažādās valstīs, ar mērķi prezentēt Latvijas labo praksi salīdzinājumā ar citu valstu sasniegumiem šajā jomā," sacīja Eihenbaums, skaidrojot, ka projektu ir atbalstījusi arī Norvēģija, piešķirot tam lielāko daļu līdzfinansējuma.

"Pateicoties šim finansējumam, EDSO Humānās dimensijas īstenošanas sanāksmē Varšavā "Providus" rīkoja pasākumu, kurā notika paneļdiskusija par bilingvālās izglītības politiku un praksi Eiropā. Diskusijas mērķis bija izcelt pozitīvo praksi izglītības jomā Latvijā, Horvātijā, Igaunijā. Diskusija deva iespēju iepazīties ar šo valstu pozitīvo, izmantojamo pieredzi bilingvālās izglītības ieviešanā un attīstīšanā, kā arī ar starptautisku pētnieku atziņām par bilingvālās izglītības ietekmi uz iespēju vienlīdzību izglītībā," norādīja Eihenbaums, piebilstot, ka paneļdiskusijā tika apspriesti arī turpmākie soļi un nepieciešamās izmaiņas, lai padarītu esošās bilingvālās izglītības sistēmas efektīvākas mazākumtautību skolās.

"Diskusijas dalībnieki ļoti atzinīgi novērtēja Latvijas pieredzi un paveikto," sacīja Eihenbaums.

Paredzēts, ka ar "Providus" atbalstu tiks sagatavoti materiāli izmantošanai mājaslapā, kā arī prezentēšanai starptautiskajās organizācijās un izmantošanai pārrunās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!