Foto: DELFI
Viens no partijas "Vienotība" veidotājiem, "Jaunā laika" (JL) pārstāvis Edgars Jaunups ar izpratni uztver "Pilsoniskās savienības" (PS) kongresā izteikto kolēģu vēlmi pirms partijas dibināšanas gūt pārliecību par atklātu un valdē akceptētu finansējuma piesaistīšanas kārtību jaunajā partijā, kā arī sola, ka "Vienotībā" finansējums netiks pieņemts apmaiņā pret kādiem lēmumiem, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

PS valdes loceklis Kārlis Šadurskis to uzskata par ļoti būtisku nosacījumu, lai ikviens partijas biedrs būtu drošs, ka ziedotājiem netiek doti solījumi, kas var nesaskanēt ar partijas programmu, vēsta laikraksts. Partiju "Vienotība" plānots izveidot līdz novembrim, kas atvieglotu arī lēmumu pieņemšanu nākamā gada valsts budžeta izskatīšanas laikā, jo tad tie vairs nebūtu jāsaskaņo vairāku partiju lēmējinstitūcijās.

JL, PS un "Sabiedrība citai politikai" konceptuāli ir pieņēmušas lēmumus par partijas dibināšanu un cer līdz rudenim pabeigt sarunas par jaunā politiskā spēka programmu, statūtiem un arī sadarbības nosacījumiem, kuru vidū attiecības ar ziedotājiem PS kongresā tika minētas kā vienas no svarīgākajām.

"Mums ir jābūt skaidrai finanšu politikai, lai izslēgtu situāciju, ka kāds no partijas vadības uzņemas neizpildāmus solījumus. Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka neviens no uzņēmējiem nav paprasījis kādu labumu sev personīgi," laikrakstam skaidroja Šadurskis.

"Vienotības" valdes loceklis Jaunups teiktajam varot piekrist, jo arī viņš uzskatot, ka nevar apmaiņā pret kādiem lēmumiem piesaistīt ziedojumus. "Taču mums arī ir jāuzklausa atbalstītāji, nevis jākaunas no viņiem un jāmūk aiz stūra," sacīja Jaunups.

Viņš piebilda, ka par ziedojumu vākšanu visvairāk runā tie, kuriem pašiem tas nevedas, liekot saprast, ka JL sponsoru uzrunāšanā bijusi daudz lielāka loma nekā pārējām apvienības partijām. Taču to arī varot saprast, jo JL ir desmit gadu ilga pieredze. "Ja uzņēmēji tevi atbalsta, tas nozīmē, ka viņi tev tic, balsojot ar savu naudu," piebilda Jaunups. Neoficiāli izskanējis - ja "Vienotību "izdodas izveidot šogad, tad jaunā partija varot cerēt arī uz ievērojamu ziedotāju atbalstu, kurš var mazināties, ja šo mērķi neizdodas sasniegt, vēsta laikraksts.

PS jaunie valdes locekļi Ingmārs Čaklais un Dāvis Stalts, kuri pārstāv nacionālo spārnu un nezina, kā iepriekš tika organizēta sadarbība ar sponsoriem, pieļāva, ka PS naudas piesaistīšana nav tā sekmējusies atklātās un valdē akceptētās procedūras dēļ. "Demokrātija ir grūta, jo tajā viss ir jāsaskaņo, jāatrāda un jāpamato," laikrakstam skaidroja Čaklais.

Savukārt Stalts pieļāva, ka nav mērķtiecīgi tik lielas summas atvēlēt sabiedrisko attiecību firmām, kas veido reklāmu. Katram esot jāsaprot, kāda cena ir jāmaksā partijai, ja tajā tiek investēti ievērojami līdzekļi, un jāgūst pārliecība, ka tas neapdraud godīga politiskā spēka tēlu. PS biedri uzsvēra, ka nevēlas mest aizdomu ēnu pār kolēģiem no JL, bet tikai grib vienoties par visiem skaidru un atklātu līdzekļu piesaistīšanas mehānismu nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!