Foto: F64
Pārbaudot ar sašķidrinātās gāzes balonu apriti saistītos uzņēmumus šī gada pirmajā pusē, Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) secinājis, ka, lai arī sektorā konstatētas problēmas, iepriekš notikušie nelaimes gadījumi visticamāk saistīti ar gāzes balonu lietošanu, portālu "Delfi" informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde.

2009. un 2010. gadā Latvijā reģistrēti 12 ar gāzes balonu lietošanu saistīti nelaimes gadījumi, tāpēc PTAC nolēma pārbaudīt uzņēmumus, kuri veic gāzes balonu uzpildi un apmaiņu. Kopumā pārbaudīti 33 uzņēmumus visā Latvijā un 2213 gāzes baloni, informē Žunde

4,4% balonu bija beidzies tehniskās pārbaudes derīguma termiņš un to realizācija tika apturēta. Tehniskā ekspertīze veikta 15 baloniem, un trīs no tiem konstatēti nopietni bojājumi, tāpēc tie atzīti par nederīgiem tālākai lietošanai. Tomēr visi pārbaudītie baloni izturēja hidraulisko jeb spiediena pārbaudi – deformācijas un bojājumi netika konstatēti.

"Var izdarīt secinājumu, ka visticamāk biežie gāzes balonu sprādzieni nav saistīti ar balonu tehnisko stāvokli, bet gan ar neprasmīgu apiešanos tos uzstādot, kā arī lietojot nolietotas un nedrošas ierīces un to aprīkojumus - vecas un bojātas gāzes plītis, cauruļvadus un reduktorus," norāda PTAC pārstāve.

PTAC arī konstatēja piecas nereģistrētas gāzes balonu uzpildes stacijas, kuru darbība tika apturēta. Četras no tām to gan atjaunoja pēc PTAC norādījumu izpildes.

Lai mazinātu riskus patērētājiem, PTAC ir izstrādājis ieteikumus gāzes balonu lietotājiem un aicina iegādāties balonus pie legāliem tirgotājiem. PTAC iesaka pārliecināties, vai balons ir nodrošināts ar blīvējumu un noslēgvāciņu. Baloniem, kas tiks laisti apgrozībā pēc 2010.gada 1.oktobra, jābūt aprīkotiem ar pārspiediena drošības vārstu.

Tāpat centrs iesaka iepazīties ar informāciju, kas norādīta uz balona korpusa augšējās daļas piestiprinātās metāla plāksnītes: uz tās jābūt norādītam veiktās periodiskās pārbaudes datumam un nākošās periodiskās pārbaudes gadam. Uz balona jābūt arī marķējumam - visbiežāk uzlīmes veidā - ar informāciju par iepildītās gāzes nosaukumu un sastāvu.

Patērētājiem arī jāpārliecinās, vai balons ir apgādāts ar garantijas talonu, kurā ietverta informācija par stacijas rekvizītiem, uzpildes datumu un vietu, balona bruto svaru un sašķidrinātās gāzes svaru. Katram balonam jābūt nodrošinātam ar instrukciju, kurā norādītas gāzes balona pārvadāšanas, nomaiņas un lietošanas drošuma prasības, noteikumi par rīcību gāzes noplūdes gadījumos, kā arī diennakts servisa dienesta kontaktinformācija.
PTAC arī turpmāk pievērsīs uzmanību uzraudzības pasākumiem sašķidrinātās gāzes balonu apritei dažādos sektoros, sola Žunde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!