Foto: F64
Latvijā dzīvojošajiem krievvalodīgajiem jāsaprot, ka Latvijā jādominē latviešu valodai, ceturtdien intervijā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja kardināls Jānis Pujats.

"Krievvalodīgajiem, aizstāvot savu valodu Latvijā, būtu jāpadomā kā jūtas latvieši," intervijā norāda Pujats, uzsverot, ka šai zemē latvieši ir saimnieki. Pujats uzsver, ka plašajā Krievzemē krievu valodu neviens neapdraud, taču Latvija ir daudz mazāka, tāpēc saprotams cilvēku satraukums valodas jautājumā.

Pujats uzskata, ka krieviski runājošie Latvijas iedzīvotāji mājās, ģimenē var runāt tādā valodā, kādā vēlas, bet sabiedrībā, publiskajā telpā ir jābūt vienai valodai – latviešu valodai. "Citādāk latviešu valoda izmirs," bažījas Pujats.

Kardināls atbalsta arī ieceri stiprināt latviešu valodu skolās, sakot: "Agri vai vēlu bija jānonāk pie tā, ka skolās stiprina valodu." Pujats uzskata, ka "krieviem nebūtu nekāda skāde, ja viņi labāk zinātu latviešu valodu."

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka savākti paraksti, kas rosina grozīt Satversmes 112.pantu, nosakot, ka valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību tikai valsts valodā. Parakstu vākšanu uzsāka apvienība "Visu Latvijai!", bet vēlāk to turpināja biedrība "Sargi valodu un Latviju".

Savukārt "13.janvāra kustības" priekšsēdētājs Vladimirs Lindermans un Osipova partijas vadītājs Jevgēņijs Osipovs vāc parakstus, lai rosinātu krievu valodu atzīt par otru valsts valodu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!