Foto: DELFI
Bijušais Muitas Kriminālpārvaldes šefs, pašreizējais Finanšu ministrijas (FM) ierēdnis Vladimirs Vaškevičs, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tur aizdomās par Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas kukuļošanu, iespējams, mēģinājis panākt, lai VID pievērtu acis un nekontrolētu nodokļu nomaksu kādā Rīgas brīvostā strādājošā uzņēmumā, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Raidījums vēstīja, ka Vaškevičs esot devis naudu savam senam kolēģim VID Muitas pārvaldes direktoram Tālim Kravalim, lai viņš pievērtu acis kontrabandas apkarošanā un palīdzētu atrisināt kādam uzņēmējam Rīgas brīvostā radušās problēmas.

"Nekā personīga" rīcībā esošā informācija liecina, ka Vaškevičs kukuli varētu būt devis tranzītuzņēmēja Vasīlija Rožkova interesēs. Rožkovs ir arī futbola kluba "Blāzma" prezidents.

Raidījuma avoti ziņoja, ka problēma radusies ar saldētu vistas gaļu Rožkovam daļēji piederošajam (SIA) "Kravu terminālam" Rīgas brīvostā. Iepriekš esot bieži īstenota shēma, ka kravu noformē kā tranzītu, piemēram, uz Krieviju, taču to realizē Latvijā, ziņo raidījums. Iespējams tieši, lai VID pievērtu acis un nekontrolētu nodokļu nomaksu, un nekonstatētu pārkāpumus Rožkova terminālī Kundziņsalā, arī bija paredzēts kukulis, vēsta raidījums.

Savukārt "De Facto" svētdien ziņoja, ka kukulis dots, lai Muitas kriminālpārvaldes inspekcijas daļas Riska vadības grupa neveiktu objektīvās pārbaudes šajā uzņēmumā un nekonstatētu pārkāpumus.

"Nekā personīga" vēstīja, ka pirms nedēļas kādā boulinga zālē Vaškevičs ticies ar Kravali, kuru pazīst jau sen, jo aptuveni vienā laikā, pirms divdesmit gadiem sākuši karjeru Rīgas muitā. Šajā tikšanas reizē Vaškevičs esot nodevis Kravalim naudu, vēstīja "Nekā personīga". Tas janvārī bijis jau trešais nelegālais Vaškeviča maksājums, ko fiksējis KNAB, ziņo raidījums.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka lietu uzraugošais prokurors Arvis Miglāns trešdien žurnālistiem atklāja: Vaškeviču tur aizdomās par kukuļa došanu ļoti augstai VID amatpersonai, kurai bijušas iespējas manipulēt ar operatīvajiem darbiniekiem. VID amatpersonai, kurai, saskaņā pierādījumiem, Vaškevičs vairākkārt devis kukuļus kopumā 50 000 eiro kopapjomā, "strādājot tādā amatā, ir iespēja ietekmēt, ielikt sev paklausīgus cilvēkus visapkārt un visādi manipulēt".

Rīgas Centra rajona tiesa trešdien Vaškeviču apcietināja , bet KNAB viņu atzina par aizdomās turēto par kukuļdošanu lielā apmērā. Prokurors iepriekš pastāstīja, ka process pret Vaškeviču uzsākts janvāra sākumā, un tā laikā ar izmeklēšanas darbībām fiksētas vairākas epizodes, kad dots kukulis kādai VID amatpersonai.

Savukārt Vaškeviča advokāts Aloīzs Vaznis pastāstīja, ka aizturētais savu vainu neatzīstot un tiesas lēmums FM ierēdni apcietināt noteikti tiks pārsūdzēts.

KNAB naktī uz otrdienu aizturēja pašreizējo FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku, bijušo Muitas kriminālpārvaldes šefu un augstu VID ierēdni Vaškeviču par kukuļdošanu lielā apmērā.

Savukārt Vaškevičs neilgi pirms aizturēšanas iesniegumā Ģenerālprokuratūrai un KNAB vainojis augstas spēka struktūru amatpersonas pret viņu vērstas provokācijas gatavošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!