Foto: Mango
Bijušās iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (Vienotība) atvadu ballītes laikā pagājušās pirmdienas vakarā ticis izmantots dienesta auto, par to pārliecinājies LTV raidījums "de facto", Iekšlietu ministrija raidījumam skaidrojusi, ka auto bijis dienesta uzdevumā, taču uzdevuma saturu nevarot atklāt, jo tas esot slepens.

Kā novērojis raidījums, pirmdienas vakarā pie kāda restorāna Ķīpsalā pulcējušies augsta līmeņa esošie un bijušie iekšlietu sistēmas darbinieki ar lieliem puķu pušķiem rokās, arī pa kādam uzņēmējam. Līdzās stāvējis arī ministrei piekomandētais dienesta auto - "VW Passat".

Viesības apmeklējis bijušais Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins, ministrijas valsts sekretāra vietnieks Viktors Elksnis kopā ar bijušo augsta līmeņa ministrijas darbinieku Andri Stari.

Viesu vidū arī no "Par labu Latviju" saraksta ievēlētais Saeimas deputāts Imants Jānis Bekešs. Viesu vidū arī Kriminālpolicijas priekšnieks Rauls Kviesītis un Valsts policijas šefs Artis Velšs.

Atsteidzas arī bijušais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Ainārs Pencis un drošības policijas vadītājs Jānis Reiniks. Viesu vidū arī pašreizējā ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone. Un vēl divi uzņēmēji - "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis un Jelgavas domes deputāts Dainis Liepiņš.

Uz kādu brīdi viesības ar dienesta auto aizbrauc Mūrnieces padomnieks migrācijas jautājumos Hosams Abu Meri. Kā pārliecinājās "de facto" Mūrnieces padomnieks svinībās bija arī vēlāk vakarā un dienesta auto pie restorāna atradās vēl ap pulksten desmitiem vakarā.

Linda Mūrniece uz "de facto" jautājumiem atbildēja vien rakstveidā - viesības esot bijušas privātas un to izmaksas - 360 latus - viņa esot segusi pati, bankā paņemot overdraftu. Bet overdraftu segusi ar daļu no saņemtā atlaišanas pabalsta.

"de facto" gan norāda - ja jau šīs svinības bija privāts pasākums, kurā pulcējās draugi un kolēģi, kāpēc vēl vēlā vakarā tika izmantots dienesta auto? Atbildi uz šo jautājumu no Iekšlietu ministrijas mēģinājām iegūt jau kopš otrdienas un ar katru dienu parādījās aizvien jauni skaidrojumi.

Trešdien ministrijas preses sekretāre uz "de facto" jautājumu atbildēja, ka "dienesta automašīnas izmantošana bija saistīta ar dienesta uzdevumu izpildi".

Lūgta precizēt, kāds tieši uzdevums tika veikts pirmdienas vakarā restorānā, ministrijas pārstāve ceturtdien atbildēja, ka "mašīna tika izmantota dienesta vajadzībām un dienesta uzdevumu saturs netiek komentēts."

Visbeidzot piektdien uz jautājumu, kurš normatīvais akts nosaka, ka šīs ziņas ministrija nekomentē, preses sekretāre norādīja uz Ministru kabineta noteikumu par valsts noslēpuma aizsardzības 45.pantu, kas pēc būtības nosaka, ka sniedzot ziņas par dienesta automašīnas izmantošanu, tiktu nodarīts kaitējums valsts drošībai, ekonomiskajām vai politiskajām interesēm. Vēl vairāk - ministrijas rīcībā neesot ziņas, ka šo auto viesību laikā izmantoja Mūrnieces padomnieks.

Kura tieši ministrijas amatpersona izmanto vai izmantoja konkrēto auto, ministrija atsakās izpaust. Savukārt drošības policija, kuras kompetencē ir nodrošināt iekšlietu ministri ar šoferi, dienesta auto un apsardzi, neplāno sākt dienesta pārbaudi, vai valsts apmaksātais auto nav ticis izmantots privātām vajadzībām. Pati Mūrniece gan noliedz, ka savu dienesta auto viesību laikā būtu izmantojusi.

Amata pēdējās dienās Linda Mūrniece acīmredzot parūpējusies arī par sev tuvajiem kolēģiem, vēsta "de facto". Izrādās, stājoties amatā, Mūrnieces dotais solījums, ka viņas ārštata padomnieki atalgojumu nesaņems, nav bijis patiess - jūnija sakumā Mūrniece parakstījusi virkni rīkojumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar padomniekiem, kuri nu saņems kompensācijas mēnešalgas apmērā un arī samaksu par neizmantotajām atvaļinājuma dienām. Te gan jāpiebilst, valsts pārvaldē ierastā prakse ir, ka ārštata padomnieki algu un pēc tam arī kompensācijas nesaņem, atsevišķās iestādes ar ārštata padomniekiem tiek slēgti uzņēmuma līgumi.

Raidījums arī ziņo, ka ar vienu no saviem pēdējiem rīkojumiem Mūrniece arī parūpējusies par dziedošo policistu Nikolaju Puzikovu. Ar ministres rīkojumu viņš no 1.jūlija pārcelts darbā uz Iekšlietu ministrijas Veselības un sporta centru. Šajā centrā strādā tādi sporta panākumu kaldinātāji kā brāļi Šici, brāļi Dukuri un šķēpmetējs Vadims Vasiļevskis, nu viņiem pievienosies arī dziedātājs Puzikovs, kurš "de facto" atzina, ka tā esot bijusi pašas ministres iniciatīva - policijas tēla popularizēšanai. Kādu amatu Puzikovam piešķirt un kādu algu maksāt, centrā vēl nezināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!