Foto: F64
Veselības ministrija tomēr noslēgusi 21 miljonu latu vērto līgumu par "ātrās palīdzības" automašīnu īri uz pieciem gadiem ar konkursa uzvarētāju un līdzšinējo šī pakalpojuma nodrošinātāju uzņēmumu "Rīgas sanitārā transporta autobāze" (RSTA), jo citus risinājumus līdz 1.maijam, kad beidzas iepriekšējais līgums, nav izdevies atrast, bet kompromisam uzņēmējs nav piekritis, svētdien informē raidījums "Nekā Personīga".

Iekšlietu ministre, veselības ministra pienākumu izpildītāja Linda Mūrniece (JL) tomēr sola sludināt jaunu konkursu vai valstij pašai iegādāties vajadzīgās automašīnas, norāda raidījums. "Es novērsīšu to monopolsituāciju ar jaunu konkursu. Konkurss tiks izsludināts paralēli par pakalpojumu piegādi, kurā varēs piedalīties jebkurš uzņēmējs, kurš būs gatavs piegādāt kvalitatīvu pakalpojumu," norādījusi Mūrniece.

"Nekā Personīga" atgādina, ka pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) negatīvajiem atzinumiem "ātrās palīdzības" auto konkurss ar premjera rīkojumu tika apturēts. Mūrniece tolaik apņēmīgi klāstīja, ka tādu līgumu neslēgs. Gan KNAB, gan IUB konkursa nolikumā konstatēja konkurenci ierobežojošas normas. Par tādām atzina, piemēram, prasību, lai pretendentiem, jau piedāvājumu iesniedzot, būtu 65 mašīnas ar visu aprīkojumu un operatīvā transporta līdzekļa statusu, norāda raidījums.

Taču apturēt konkursu un sarīkot jaunu neizdevās. "Nekā personīga" norāda, ka neviens no atsijātajiem pretendentiem nesūdzējās par konkursa noteikumiem vai rezultātu. Vienīgo sūdzību par konkursa pārtraukšanas faktu bija iesniedzis Rīgas sanitārā transporta autobāzes īpašnieks Adigjozals Mamedovs.

UIB vadītājs Andrejs Tiknuss raidījumam uzsvēris: "Mums ir jāņem vērā tas, ka šis ir pakalpojums, kuru pārtraukt nedrīkst. Nemaz nerunājot par dienu, ne uz minūti. To pārtraukt nedrīkst. Un uzņēmējs, kas šo pakalpojumu sniedz, ja līgums beidzās, viņš ir tiesīgs nesniegt šo pakalpojumu."

Raidījums ziņo, ka Mamedovs nepiekrita Mūrnieces piedāvātajam kompromisa variantam pagarināt līgumu uz neilgu laiku. Mamedovs uzstādījis savus noteikumus - ja līgumu slēgtu uz gadu, tad par trīs reizes augstākām cenām, norāda "Nekā Personīga".

Mūrniece raidījumam atzinusi, ka "pirmo reizi redzu rakstiskā veidā izteiktu šantāžu, bet situācija ir tāda, ka tas ir vienu, divas dienas pirms 1.maija". "Veselības ministrija spēj savākt 20 ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, kas Rīgā varētu nodrošināt šo pakalpojumu, bet ne 65. Acīmredzot [Rīgas] sanitārā transporta autobāze ļoti labi zina šo situāciju, tādēļ tik mierīgi valsti šantažē," uzskata Mūrniece.

Tāpēc ceturtdien Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs Armands Ploriņš ar Rīgas Sanitārā transporta autobāzes īpašnieku Mamedovu noslēdzis līgumu par 21 miljonu latu lielu naudas summu uz pieciem gadiem, informē "Nekā Personīga".

Jau vēstīts, ka Mūrniece aprīļa sākumā paziņoja, ka ir panākta vienošanās ar RSTA par neatliekamās medicīniskās palīdzības transporta pakalpojumu nodrošinājumu Rīgai un Rīgas reģionam arī pēc šā gada 1.maija, kad beidzas pašlaik spēkā esošais līgums ar uzņēmumu.

Pēc Mūrnieces tolaik teiktā, vienošanās paredz pagarināt līgumu ar RSTA līdz šā gada beigām. Vienlaicīgi tika izbeigta apšaubītā iepirkumu procedūra, kuras rezultātā uzņēmums uzvarēja konkursā par pakalpojuma sniegšanu uz nākamajiem pieciem gadiem kā vienīgais pretendents.

Jau ziņots - Iepirkumu uzraudzības birojs secināja, ka NMPD rīkotajā "ātrās palīdzības" transporta iepirkuma konkursā varēja uzvarēt tikai viens pretendents - uzvaru guvusī "Rīgas sanitārā transporta autobāze".

Raidījums "Nekā Personīga" februārī ziņoja, ka vairāk kā 20 miljonus latu vērtā NMPD konkursa prasībām par sanitārā autotransporta pakalpojumiem Rīgā atbilst tikai viens pretendents – "Rīgas sanitārā transporta autobāze", kas jau pašlaik sniedz šos pakalpojumus. Tas ir privāts uzņēmums, kas pieder Adigjozalam Mamedovam. Uzņēmums jau patlaban nodrošina transportu ātrās palīdzības mediķiem Rīgā ar dažāda vecuma "Mercedes" un "Volkswagen" markas automašīnām.

Premjers iepriekš lūdza Veselības ministrijai skaidrot konkursā noslēgtās līguma cenas (31,6 miljoni latu) novirzes iemeslus no prognozētās līgumcenas – 21,6 miljoniem latu. VM gan pauda, ka iepirkums veikts likumīgi un ir pat izdevīgs valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!