Foto: LETA

Tieslietu ministrijas (TM) darba kārtībā nav un nebūs aktuāls jautājums par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju, šonedēļ amatā apstiprinātā tieslietu ministra Dzintara Rasnača (Nacionālā apvienība) komentāru pauda ministra biroja vadītāja Līga Ādamsone.

"Tieslietu ministrijas darba kārtībā nav un nebūs aktuāls jautājums par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju. Partnerattiecību reģistrācija ir pirmais solis ceļā uz viendzimuma laulību atzīšanu. Kam, visdrīzāk, sekos nākamais solis – jau bērnu adoptēšana šādās laulībās. Tas ir klajā pretrunā ar Latvijas Satversmes 110.pantu," uzsvēris tieslietu ministrs.

Viņš norādījis, ka Satversmē ir skaidri definēts, kā valstī tiek saprasta laulība, proti, tā ir vīrieša un sievietes savienība. "Un tikai šāda savienība, kurā dzimst bērni, veido ģimeni," paudis jaunais tieslietu ministrs. Rasnačs atsaucas arī uz valdības deklarāciju, kurā viens no virsmērķiem ir izvirzīts vairot ģimenes labklājību un piederību Latvijai, "lai latviskā dzīvesziņa kļūtu par būtisku ikdienas sastāvdaļu".

Jau vēstīts, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ceturtdienas vakarā "Twitter" kontā pavēstījis, ka ir homoseksuāls. Viņš arī pauda, ka valstij jārada tiesisks regulējums visu veidu partnerattiecībām, par ko viņš cīnīsies.

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma ("Vienotība") piektdien atzina, ka Latvijā juridiski nav atrisināts jautājums par partnerattiecībām. Šī ir problēma, kas skar arī tās ģimenes, kuras nedzīvo reģistrētā laulībā.

"Tas liedza Zolitūdes bojāgājušo ģimenēm, kuras nedzīvo reģistrētā laulībā, saņemt valsts atbalstu, bez vēršanās tiesā. Kā Latvijā aizsargāt ģimenes šādās situācijās, būtu jautājums, kas jādiskutē sabiedrībā un likumdevējam. Diskusijai ar sabiedrību ļoti svarīga loma," norādīja Straujuma.

Savukārt komentējot Rinkēviča soli, publiski atklājot savu homoseksuālo orientāciju, valdības vadītāja uzsvēra, ka viņa augstu vērtē godīgumu un drosmi, īpaši par sabiedrībā neviennozīmīgi vērtētiem tematiem.

"Atbilstoši Latvijas Satversmei Latvijas valsts atbalsta tradicionālu ģimeni un laulību – savienību starp vīrieti un sievieti. Latvija ir tiesiska un demokrātiska valsts, kurā ikvienam ir tiesības uz savas privātās dzīves neaizskaramību un kurā visi ir vienlīdzīgi neatkarīgi no seksuālās piederības un uzskatiem," pauda Straujuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!