Foto: Edijs Pālens
Ceturtdien negaidīti asas un emociālās debates izvērtās par "Jaunā laika" (JL) deputāta Igora Aleksandrova priekšlikumu vairs tik stingri nereglamentēt valsts karoga izkāršanu svētku un sēru dienās pie privātmājām un publisku personu iestādēm.

Deputāte Ilma Čepāne, aicinot neatbalstīt šo priekšlikumu, Saeimas tribīnē runāja caur asarām, deputāts Visvaldis Lācis jau otro reizi savā parlamentārieša mūža dziedāja dziesmu no tribīnes, savukārt deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS), kurš līdz šim Saeimā neizcēlās ar rupjībām, no tribīnes veltīja vārdus "turi muti" un "kreisais zvēru dārzs" apvienības "Saskaņas centrs" un "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputātiem. Līdzīgi arī daudzi citi deputāti uzstājās ar emocionālām runām, pamatojot vienas vai otras puses viedokli.

Pēc tik asām debatēm Aleksandrovs paziņoja, ka atsauc savu priekšlikumu, paužot cerību, ka tiks mīkstināts administratīvo pārkāpumu kodekss, kas vairs neparedzēs stingrus sodus par karoga neizkāršanu.

Sākotnēji Aleksandrovs (JL) rosināja grozīt likumu, nosakot, ka pie publisko personu namiem valsts karogs ir jāpaceļ 1.maijā, 4.maijā, 11.novembrī un 18.novembrī, savukārt pie privāto personu ēkām – tikai 4.maijā un 18.novembrī.

Tāpat Aleksandrova priekšlikums paredzēja, ka Latvijas valsts karogu sēru noformējumā pie publisko personu ēkām novieto 25.martā, 14.jūnijā, 17.jūnijā, 4.jūlijā un decembra pirmajā svētdienā, savukārt pie privātmājām to nevajadzētu sēru dienās izkārt.

Likuma grozījumi arī paredzēja, ka Latvijas karogu var lietot arī citos Ministru kabineta vai pašvaldību noteiktajos gadījumos, Latvijas valsts karogu var lietot tautas, reliģiskos un ģimenes svētkos, atceres dienās un citos gadījumos, garantējot valsts karogam pienācīgu cieņu.

Likuma grozījumi bija sagatavoti, lai precizētu likumu atbilstoši mūsdienu starptautiskajai praksei un protokola normām. Cita starpā likums nosaka valsts karoga parametrus un lietošanas nosacījumus, nekādus būtiskus jauninājumus gan neparedzot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!