Rīgas domes Finanšu komitejas deputāti trešdien atbalstīja Vides departamenta likvidāciju.
Kā norādīts deputātiem iesniegtajā informācijā, likvidējot departamentu un tā funkcijas sadalot starp Pilsētas attīstības departamentu, Komunālo departamentu un Rīgas pilsētas Būvvaldi, šogad varētu ieekonomēt aptuveni 754 600 latus, bet 2010.gadā ekonomija būtu 438 078 lati.

Reorganizācijas rezultātā šogad būs nepieciešams apmēram 201 000 latu kompensācijai par neizmantoto atvaļinājumu un atlaišanas pabalstu izmaksai.

Reorganizējot departamentu, nāksies atlaist no darba 113 cilvēkus. Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP) gan norādīja, ka reāli jaunu darbu vajadzēs meklēt 50 darbiniekiem, jo 63 pāries uz jauno SIA "Kapu pārvalde".

Pilsētas attīstības departamentam paredzēts pievienot Vides departamenta funkcijas vides aizsardzības jomā atbilstoši Pilsētas attīstības departamenta kompetencei. Citas Vides departamenta funkcijas plānots nodot Komunālajam departamentam un Rīgas pilsētas Būvvaldei.

Komunālais departaments reorganizācijas gaitā pārņems no Vides departamenta Projektu realizācijas nodaļu, Mājdzīvnieku uzskaites un uzraudzības nodaļu, Gaisa aizsardzības nodaļu, Ūdeņu aizsardzības un rūpnieciskā piesārņojuma nodaļu, kā arī Atkritumu saimniecības nodaļas funkcijas un minēto struktūrvienību realizētās juridiskās saistības.

Savukārt Rīgas pilsētas Būvvaldei plānots pievienot Vides departamenta Apstādījumu pārvaldes struktūrvienību - Apstādījumu inspekciju.

Galīgais lēmums par Vides departamenta likvidēšanu būs jāpieņem domes sēdē.

Vides aizsardzības klubs medijiem nosūtītā paziņojumā norāda, ka uzskata par pārsteidzīgu iecerēto Vides departamenta likvidāciju. Pēdējo dienu notikumi Rīgā ar 167 priežu izciršanu Mežaparkā pie Rīgas krematorijas liecina par to, ka institūcijām nepieciešamas pastiprināt vides jautājumu kontroles kapacitāti, nevis to vājināt.

Tāpat nav saprotams, kā būs iespējams savienot tik pretrunīgu iestāžu darbu kā Apstādījumu saglabāšanas komisijas darbu un Būvvaldes funkcijas. Iecerētā reforma ir uzskatāma par vides sektora likvidāciju, paziņojumā norāda Vides aizsardzības klubs. "Mēs saprotam, ka ar šādu lēmumu tiks dota zaļā gaisma tālākai dabas teritoriju iznīcināšanai Rīgas pilsētā," satraukumu pauž vides aizstāvji.

Nepietiekamas argumentācijas dēļ Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti iepriekš atlika lemšanu par Rīgas domes Vides departamenta likvidēšanu.

20.janvārī Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) un koalīcijas partneri konceptuāli vienojās par vairākiem būtiskiem jautājumiem, kas skar domes sistēmas reorganizāciju. Koalīcijas partiju pārstāvji atbalstīja Jāņa Dineviča (LSDSP) vadītās darba grupas izstrādāto Komunālā un Vides departamenta apvienošanas plānu ar nosacījumu, ka tiek vēl detalizētāk pārskatīts darbinieku skaits, izvērtējot katra darbinieka funkcijas un noslodzi.

Tāpat tika panākta vienošanās apvienot aģentūru "Mežaparks" un Rīgas Pieminekļu aģentūru. Savukārt Rīgas Atkarības profilakses centru, kā arī Rīgas Bērnu tiesību aizsardzības centru nolemts pievienot Rīgas domes Labklājības departamentam.

Koalīcijas padomes laikā konceptuāli arī tika atbalstīts Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājas Sarmītes Pīkas (TP) priekšlikums apvienot Rīgas domes Projektu vadības un attīstības direkciju ar Rīgas Ziemeļu koridora attīstības biroju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!