Foto: LETA

Reorganizējot Zāļu valsts aģentūru (ZVA) tā, kā to pašlaik piedāvā Veselības ministrija (VM), var rasties interešu konflikta situācijas veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS), savā atzinumā norāda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB skaidro, ka VM būs jāpieņem lēmumi par farmācijas jomā strādājošām komercsabiedrībām, kuras vienlaicīgi ir biznesa konkurenti ministram un viņa radiniekiem piederošām komercsabiedrībām, kas darbojas minētajā jomā.

"Ministrijas pieņemtie lēmumi varētu skart ministra un viņa radinieku personiskās un mantiskās intereses," teikts atzinumā.

Kopumā gan KNAB, izvērtējot VM piedāvājumu, atbalsta rīkojuma projekta tālāko virzību, taču vērš uzmanību uz bažām, ko norādījusi arī Tieslietu ministrija un ZVA - VM funkcijas farmācijas nozarē ir veidot nozares politiku un koordinēt šīs politikas ieviešanu, starp kurām tieši nav paredzēts nodarboties ar uzraudzību, kontroli un licencēšanu.

Savukārt VM iecerējusi ministrijai nodot arī ZVA uzdevumus, kas paredz izsniegt atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, vērtēt zāļu klīniskās izpētes atbilstību labas klīniskās prakses prasībām, kā arī vērtēt pieteiktos zāļu lietošanas novērojumus un izsniegt speciālās atļaujas (licences) farmaceitiskajai darbībai.

"Šādu uzdevumu pārņemšana VM kompetencē var radīt veselības ministram interešu konflikta situācijas," atzīst KNAB.

Tikmēr Belēvičs ar padomnieces komunikācijas jautājumos Ivetas Ciganovas starpniecību portālam "Delfi" pauda izbrīnu par KNAB vēstulē minēto, ka viņam pieder farmācijas jomā strādājošas komercsabiedrības - Belēvičam šādas komercsabiedrības nepiederot.

Pēc Ciganovas teiktā, veselības ministrs ņems vērā premjerministres Laimdotas Straujumas (V) viedokli un ieteikumus šajā jautājumā.

"Veselības ministrija meklēs labākos risinājumus, kā organizēt ZVA darbu un ministrs ir nodevis šo jautājumu ierēdņiem tālākai risināšanai," viņa skaidro, piebilstot, ka veselības nozares jomā ir daudz darāmā bez farmācijas, tāpēc ministrs vairāk veltīs uzmanību citām ar veselības nozari saistītām jomām.

Jau vēstīts, ka Straujuma neatbalsta tādu ZVA reorganizāciju, kādu pašlaik virza VM.

"Ministrija nodarbojas ar politikas veidošanu, nevis administrēšanu un licencēšanu," iepriekš sacīja Straujuma, uzsverot - nedrīkst jaukt sistēmu un nodot dažādu licenču piešķiršanu politiskā pārraudzībā, neatkarīgi no tā, kura ministrija tā būtu.

Valdība 25. augustā vēl nelēma par VM piedāvāto ZVA reorganizāciju - nozares iebildumu dēļ jautājuma izskatīšana atlikta uz nedēļu.

VM piedāvājums paredz pārdalīt atsevišķas ZVA funkcijas Veselības inspekcijai (VI), bet citas - VM.

Plānots, ka VM turpmāk izsniegs atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, vērtēs zāļu klīniskās izpētes atbilstību labas klīniskās prakses prasībām, kā arī pieteiktos zāļu lietošanas novērojumus. Tāpat ministrija izsniegs speciālās atļaujas (licences) farmaceitiskajai darbībai.

Savukārt VI turpmāk varētu novērtēt un pārbaudīt zāļu un aktīvo vielu ražotāju un importētāju atbilstību labas ražošanas prakses prasībām un izsniegt labas ražošanas prakses sertifikātus, kā arī novērtēt un pārbaudīt zāļu un aktīvo vielu izplatītāju atbilstību labas izplatīšanas prakses prasībām un izsniegt labas izplatīšanas prakses sertifikātus.

Tāpat VI plānots uzticēt izsniegt atbilstības sertifikātus audu, šūnu un orgānu ieguves (izmantošanas) vietām, ārstniecības iestāžu asins kabinetiem, asins sagatavošanas nodaļām un Valsts asinsdonoru centram.

ZVA ir VM pārraudzībā esoša valsts iestāde, kura vērtē un reģistrē zāles, veic zāļu kvalitātes ekspertīzi, izsniedz atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, vērtē pieteiktos zāļu lietošanas novērojumus, kā arī izsniedz zāļu ievešanas, izvešanas, tranzīta, izplatīšanas un iegādes atļaujas u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!