Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) Sardzes pulka reorganizāciju, kas paredz pulka funkciju - cietumu ārējo apsardzes un ieslodzīto konvojēšanas - nodošanu Valsts policijas un Ieslodzījumu vietas pārvaldes (IeVP) pārraudzībā.
Iekšlietu ministrija atgādina, ka pērnā gada 8.aprīlī iekšlietu ministrs apstiprināja Sardzes pulka reorganizācijas plānu atbilstoši cietumu pārejai uz profesionālo apsardzi līdz 2004.gadam. Plāns paredzēja cietumu ārējās apsardzes funkcijas nodot profesionālai IeVP apsardzei un pakāpeniski samazināt obligātā militārā dienesta karavīru skaitu Sardzes pulkā. Šobrīd šī reforma jau ir pabeigta.

Līdz šim Sardzes pulks, kas ir Iekšlietu ministrijas padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde, veica Tieslietu ministrijas pārziņā esošo ieslodzījuma vietu jeb cietumu ārējo apsardzi un nodrošināja apcietināto, tiesājamo un notiesāto personu konvojēšanu. Līdz ar reformas veikšanu šobrīd Sardzes pulks cietumu apsardzei vairs netiek izmantots.

Ministrija norāda, ka tā līdz 1.decembrim izstrādās un iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā normatīvo aktu grozījumus, ar kuriem svītros normas, kas uzdod Sardzes pulkam veikt minētās funkcijas. Tāpat, lai nodrošinātu Sardzes pulka reorganizāciju un inventarizētu tā materiālos līdzekļus un saistības, būs nepieciešams izveidot Sardzes pulka reorganizācijas komisiju.

IeVP pakļautībā ir 15 cietumi - Brasas, Pārlielupes, Jelgavas, Jēkabpils, Matīsa, Šķirotavas un Valmieras, kur no 1.novembra ārējo apsardzi vairs nenodrošina IeM Sardzes pulka obligātā militārā dienesta karavīri.

Reforma tika veikta, jo atbildīgās iestādes uzskata, ka obligātā militārā dienesta karavīri nav morāli un profesionāli sagatavoti specifiskajai cietumu apsardzei un pēc dienesta beigšanas nav pilnvērtīgi sagatavoti Nacionālo bruņoto spēku mobilizācijas vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!