Foto: F64
Latvijas armijas rezerves brigādes ģenerālis Kārlis Krēsliņš uzskata, ka Zemessardzes iekļaušana armijas sastāvā bija kļūda un savu mērķi pildīšanai Zemessardzei nav jābūt armijas pakļautībā, intervijā "Latvijas Avīzei" paudis Krēsliņš.

"Gados vecāki cilvēki atceras aizsargu organizāciju, kas starpkaru Latvijā bija ievērojams spēks, ar ko rēķinājās gan iekšējie, gan ārējie ienaidnieki. Nedomāju, ka zemessardze būtu ieņēmusi aizsargu vietu," laikrakstam paudis Krēsliņš.

"Zemessardzei ir liela nozīme, tikai domāju, ka pašreizējā situācijā tai nevajadzētu atrasties armijas sastāvā. Pirms kara Latvijā 60 000 cilvēku lielā aizsargu organizācija nebija ne Kara, ne Iekšlietu ministrijas paspārnē – tā bija Sabiedrisko lietu ministrijas paspārnē. Un reāli aizsargi palīdzēja policijai nodrošināt kārtību valstī un sekmīgi veica patriotisko audzināšanu," klāstījis Kresliņš.

Viņš skaidrojis, ka, atrodoties armijas pakļautībā, zemessardzei tiek liegta iespēja piedalīties masu nekārtību likvidēšanā, kārtības uzturēšanā, turklāt zemessargi nevar piedalīties jaunsargu audzināšanā, jo Eiropas Savienības regulas nosaka, ka armija ar jaunatnes audzināšanu nodarboties nedrīkst.

"Tādējādi mēs esam izdarījuši sev sliktāk. Lai zemessardze skaitās Aizsardzības ministrijas vai Iekšlietu ministrijas pakļautībā, bet ne armijas! Tas nav arguments, ka zemessargi piedalās miera uzturēšanas misijās: ja kāds zemessargs to grib darīt, lai slēdz līgumu ar armiju un brauc," uzsvēris rezerves ģenerālis.

Jau ziņots, ka septembrī spēkā stājies jaunais Zemessardzes likums, kurš paredz, ka Zemessardze pakļauta Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Zemessardzes jaunā definīcija paredz, ka tā "ir Nacionālo bruņoto spēku sastāvdaļa, kuras mērķis ir iesaistīt Latvijas Republikas pilsoņus valsts teritorijas un sabiedrības aizsardzībā un kura piedalās valsts aizsardzības uzdevumu plānošanā un izpildē atbilstoši likumā noteiktajiem uzdevumiem".

Aizsardzības ministrija iepriekš skaidroja, ka jaunais likums paredz precīzāku gan Zemessardzes, gan zemessargu statusu. Tādējādi Zemessardzes vieta Latvijas aizsardzības sistēmā ir noteikta atbilstoši mūsdienu prasībām, savukārt jaunā "zemessarga definīcija" ļauj zemessargam piešķirt sociālās garantijas atkarībā no viņa iesaistes uzdevumu izpildē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!