Foto: LETA

Latvijas pirmie trīs Eiropas Savienības (ES) prezidentūras mēneši ir pagājuši produktīvi, saskaroties arī ar nepatīkamiem pārsteigumiem – teroraktiem Parīzē un Kopenhāgenā. Atlikušajos mēnešos būtiskākais notikums būs Austrumu partnerības samits, kas, acīmredzot, paies kara zīmē, pirmdien, atskaitoties par paveikto prezidentūras pirmajos trīs mēnešos, norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Latvijas prezidentūra koncentrējusies uz trim galvenajām prioritātēm - konkurētspējīga Eiropa, digitāla Eiropa un iesaistīta Eiropa. "Runājot par pirmo prioritāti, jāizceļ darbs pie tā dēvētā Junkera plāna, kur Latvijai būs iespēja iegūt ievērojamus līdzekļus. Jāatgādina gan, ka līdzekļi nav kārtējais grants, bet aizdevums par ārkārtīgi zemiem procentu maksājumiem un izdevīgiem atmaksas termiņiem, "norādīja Rinkēvičs.

Tāpat ministrs, runājot par konkurētspējas prioritāti, atzīmēja progresu pie enerģētikas savienības izveides. Digitālās prioritātes darbi vairāk plānoti atlikušajos prezidentūras mēnešos, bet, vērtējot prioritāti par iesaistīto Eiropu, Rinkēvičs kā panākumu norādīja, ka, neskatoties uz dažādiem kritiskiem ziņojumiem, ES valstīm izdevies noturēt vienotību jautājumā par sankcijām pret Krieviju.

Ministrs arī norādīja, ka būtiskākais notikums, kas vēl gaidāms, ir Austrumu partnerības samits, kas , acīmredzot, Ukrainas konflikta laikā paies kara zīmē.

Runājot par samitu, ministrs izteica cerību, ka sadarbība ar partnerības valstīm neaprobežosies tikai asociācijas līgumu līmenī. Rinkēvičs norādīja, ka valstīm jāturpina ceļš virzienā uz dziļāku integrāciju Eiropas Savienībā.

Tāpat Rinkēvičs norādīja, ka prezidentūra norit veiksmīgi un Latvijas ierēdņi kvalitatīvi darot savu darbu: "Varu teikt droši, ar pilnu atbildības sajūtu, mums nav bijusi neviena izgāšanās," norādīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!