Šā gada decembra beigās Rīgā notiks Tezē kopienas organizētā 39. Eiropas jauniešu tikšanās, portālu "Delfi" informēja pasākuma rīkotāji.

Tezē ir ekumeniska un starptautiska kopiena Francijā. Kopienā ir 100 brāļu – gan katoļticīgo, gan protestantu, un tā ik gadu uzņem desmitiem tūkstošu jaunu kristiešu. Kopienas dibinātājs ir Rožē Šics jeb brālis Rožē, kurš 1940. gadā pārcēlās uz dzīvi Francijā, iegādājās māju Tezē ciematā, un kara laikā deva pajumti bēgļiem. Patlaban kopienas brāļi pelna iztiku ar savu darbu. Viņi nepieņem ziedojumus, ne arī privātos mantojumus, liecina informācija kopienas mājas lapā.

Kopš 1978. gada katru gadu miju – parasti no 28. decembra līdz 1. janvārim – kādā no lielākajām Eiropas pilsētām kopienas brāļi kopā ar brīvprātīgajiem organizē jauniešu tikšanās. Tikšanās dalībniekus izmitina vietējo draudžu ģimenes.

Rīgā durvis vēris tikšanās sagatavošanas centrs

Šā gada decembra beigās piecas dienas dalībniekus uzņems Latvijas kristiešu draudzes un izmitinās Rīgas iedzīvotāji. Jauniešiem plānotas dažādas tikšanās un lūgšanas. Pirms divām nedēļām Rīgā ieradusies starptautiska tikšanās sagatavošanas komanda, kurā ir 12 valstu, tostarp Ķīnas un Dienvidkorejas, pārstāvji, paziņojumā medijiem norāda pasākuma rīkotāji.

Kā raksta Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes portāls "katolis.lv", Rīgā septembra nogalē ieradušies un patlaban dzīvo seši dažādu tautību Tezē brāļi, divas Svētā Andreja kopienas māsas, kā arī desmit brīvprātīgie, kuri pārstāv astoņas valstis.

Patlaban jau ir atvērts jauniešu tikšanās sagatavošanas centrs Vecrīgā, Palasta ielā 3, kas ir darbojas no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 12, savukārt no otrdienas līdz piektdienai arī pēcpusdienās no pulksten 15 līdz 18. Tajā ir iespējams satikt kopienas brāļus.

"Katolis.lv" atzīmē, ka atbraukušie Tezē kopienas brāļi ļoti priecāsies, ja brīvprātīgajiem pievienosies arī latvieši. Tāpat jau no 4. oktobra vairākos Rīgas dievnamos notiek Tezē lūgšanas.

Eiropas sarežģītajos apstākļos jaunieši vēstīs par izlīgumu

Tikšanās rīkotāji paziņojumā medijiem norāda, ka sarežģītajos apstākļos, ko patlaban piedzīvo Eiropa, šī tikšanās ar tūkstošiem jauno dalībnieku vēstīs par mieru un izlīgumu. Pasākumos piedalīties tiek aicināts ikviens interesents. Paredzams, ka programmā būs semināri par vairākiem desmitiem dažādu tēmu, piemēram, solidaritāti, mākslu, kultūru un vēsturi.

Tiek plānots, ka uz tikšanos ieradīsies dalībnieki vecumā no 17 līdz 35 gadiem, un viņi Jauno gadu sagaidīs samērā neierasti – lūgšanā, tiekoties ar citiem, daloties un izdzīvojot solidaritāti, informē tikšanās rīkotāji. Ņemot vērā pašreizējo politisko saspīlējumu, īpaši nozīmīgi, ka pasākumā piedalīsies tūkstošiem jauniešu no Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas. Šī ir pirmā reize, kad Eiropas tikšanās notiks Baltijas valstī un bijušajā Padomju Savienības valstī, atzīmē pasākuma rīkotāji.

Kļūstot par Tezē tikšanās norises vietu, Rīga ierakstīs savu vārdu galvaspilsētu sarakstā, kurā jau ir Prāga, Roma, Berlīne, Brisele, Lisabona, Parīze, Varšava, Budapešta un citas pilsētas. Jauniešus Latvijā uzņems vairāk nekā 100 draudzes.

Uz Latviju jauniešus aicina četri garīgie līderi

Tezē kopienai adresētu ielūgumu parakstījuši četru konfesiju vadītāji – Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs un Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis. Paredzams, ka savus sveicienus pirms tikšanās jauniešiem nosūtīs arī pāvests Francisks, Austrumu baznīcas rita patriarhi, anglikāņu, luterāņu un reformātu baznīcu vadītāji.

Pērnā gada 30. decembrī Spānijā, Valensijā, pašreizējais Tezē kopienas vadītājs, brālis Aloīzs paziņoja, ka pēc gada Tezē tikšanās notiks Latvijas galvaspilsētā.

Brālis Aloīzs šīs tikšanās rīkošanu uzticēja arhibīskapiem Stankevičam un Vanagam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!