Foto: Reuters/Scanpix

Izglītības un kvalitātes dienests (IKVD) veicis pārbaudi par Krievijas izdotā mācību līdzekļa izmantošanu mācību procesā Rīgas 10.vidusskolā un pieņēmis lēmumu skolas vadību nesodīt, pastāstīja IKVD vadītāja Inita Juhņēviča.

Iepriekš izskanējis, ka 10.klases skolniece IKVD sūdzējusies par to, ka skolā tiek izmantota grāmata, kurā slavināti padomju laiki un Staļins.

Pārbaudes laikā konstatēts, ka minētās izglītības iestādes direktore Nadežda Ikauniece ar rīkojumu noteikusi izglītības programmu īstenošanai izmantojamās mācību literatūras sarakstu 2012./2013.mācību gadam un tajā norādīts, ka mācību priekšmetā "Politika un tiesības" tiks izmantota Viļņa Purēna mācību grāmata "Politika un tiesības vidusskolai", kuras atbilstību valsts vispārējās izglītības standartiem ir apstiprinājis Valsts izglītības satura centrs (VISC).

Taču atbilstoši Ikaunieces sniegtajam skaidrojumam divām izglītojamām, kuras iestājās Rīgas 10.vidusskolā tikai mācību gada beigās un pietiekamā līmenī nepārvalda latviešu valodu, tika iedots mācību palīglīdzeklis, kas izdots Krievijā.

Pārbaudes laikā kvalitātes dienests saņēma VISC sniegto atzinumu par iespējamiem riskiem, izmantojot mācību palīglīdzekli, lai īstenotu valsts vispārējās izglītības standartu. Saskaņā ar VISC sniegto atzinumu norādīts, ka VISC neatbalsta šā mācību palīglīdzekļa izmantošanu mācību procesā, īstenojot izglītības standartu.

Ņemot vērā VISC atzinumu, kvalitātes dienests secināja, ka nav pieļaujama mācību palīglīdzekļa izmantošana standarta apguvei, kā dēļ uzdeva Rīgas 10.vidusskolas direktorei turpmāk mācību procesā izmantot mācību literatūru, tostarp mācību palīglīdzekļus, kas nodrošina standartā noteiktā mācību priekšmeta "Politika un tiesības" obligātā satura apguvi un nav pretrunā ar Latvijas Satversmē iekļauto vērtību jēgu.

2000.gadā krievu valodā izdotās grāmatas ievadlapā lasāms, ka izdevumu apstiprinājusi Krievijas Izglītības ministrija. Skolotāja likusi izlasīt nodaļu, kur iekļautas atziņas par NATO, kas starptautiskajās attiecībās ieviesis džungļu likumus, par to, cik labi dažādām nācijām bija dzīvot PSRS un cik pozitīvs bijis Staļina režīma ieguldījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!