Rīgas skolotājus nedrīkst diskriminēt kļūdainu valdības vai atsevišķu politiķu sagatavotu lēmumu dēļ, tāpēc Rīgas dome sola vērsties Satversmes tiesā un apstrīdēt reformatoru pieņemtos lēmumus, pirmdien intervijā laikrakstam "Diena" atzinis Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR).

Vicemērs paudis, ka izglītības ministra Kārļa Šadurska (V) piedāvātā pedagogu algu reforma, kuru vēlāk arī akceptēja Valdība, neesot nekāda reforma, bet gan "skaitļu manipulācijas", ar kurām pārdalīts finansējums daļēji no pašvaldībām un daļēji no valsts.

"Tā nav reforma, tā ir absolūti ciniska manipulācija ar skaitļiem, vēl jo vairāk, pasakot, ka pašvaldībām citu iespēju, kā to pieņemt un maksāt, nebūs, jo pēc gada ir vēlēšanas. Ciniski," sacījis Ameriks, norādot, ka Rīgas skolām piemērots vislielākais koeficients – 16,5, pārējām lielajām pilsētām 16, bet citām pašvaldībām – 15,5. Šāds skolotāju darba samaksas aprēķins nozīmē, ka Rīgas skolās vai nu jāsamazina skolotāju skaits vai alga. "Tas skar gan mūsu slavenās ģimnāzijas, gan arī citas skolas. Tāpat arī prasība pašvaldībām celt bērnudārzu skolotājiem algas, noklusējot par Ministru kabineta noteikumiem, ka palielinās stundu skaitu no 34 uz 40. Līdz ar to pēc būtības tā ir falsifikācija," tā Ameriks.

Rīgas vicemērs gan apgalvoja, ka Rīga savas saistības pildīs, taču vienlaikus Ameriks norāda, ka, visticamāk, valsts galvaspilsēta vērsīsies Satversmes tiesā.

"Mēs uzskatām, ka Latvijā visi ir līdztiesīgi, mums nav ne Rīgas rubļa, ne arī Rīgas iedzīvotāju, par ko mums pārmet, Rīgas skolotājs ir tāds pats skolotājs kā Jelgavā, Mārupē un citur; viennozīmīgi uzskatām, ka Rīgas skolotājus nedrīkst diskriminēt kļūdainu valdības vai atsevišķu politiķu sagatavotu lēmumu dēļ," pilsētas pašvaldības nostāju rezumēja Ameriks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!