Foto: DELFI
Rīgas domes Administratīvā komisija pēdējā pusgada laikā ir prettiesiski pieņēmusi vairākus lēmumus, radot zaudējumus pašvaldības budžetā vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā, informēja Rīgas domē.

Līdz ar to Rīgas izpilddirektors pašlaik gatavo Administratīvās komisijas reorganizācijas plānu, ko janvārī plāno iesniegt domē, skaidroja domē.

Administratīvā komisija, kuras priekšsēdētājs ir Ilmārs Vecvanags (GKR), pēdējo mēnešu laikā prettiesiski izbeigusi vairākus simtus lietvedību saistībā ar reklāmas materiālu izvietošanas pārkāpumiem, kā arī atsevišķas lietvedības izbeigtas pretrunā ar pašvaldības interesēm, pēc komisijas darba izvērtēšanas konstatēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR).

Izpilddirektora ziņojumā Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejai skaidrots, ka prettiesiski lēmumi radušies konkrētus domes saistošos noteikumus par reklāmas izvietošanas kārtību atzīstot par spēku zaudējušiem, to vietā pieņemot jaunus reklāmas izvietošanas kārtības noteikumus, kas turpināja regulēt tās pašas normas, ko regulēja iepriekšējie. Līdz ar to tie paredzēja administratīvo atbildību par tiem pašiem pārkāpumiem. Savukārt komisija, prettiesiski atsaucoties uz Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksu (LAPK), izbeidza vairāk nekā 300 administratīvo lietvedību, kas saistītas ar reklāmas izvietošanas noteikumu pārkāpumiem.

Tāpat uzskatāms, ka lēmumu par lietvedību izbeigšanu komisijas priekšsēdētājs Vecvanags pieņēmis vienpersoniski, kas arī ir pretrunā ar LAPK.

Savukārt pretēji pašvaldības interesēm komisija rīkojusies, piemēram, šovasar izbeidzot administratīvo lietvedību par SIA "ZPZ" piederoša grausta Lomonosova ielā 5 piespiedu sakārtošanu, paredzot, ka īpašuma sakārtošanu veiks Rīgas dome. Domes lēmums par grausta piespiedu sakārtošanu bija pieņemts 2011.gadā, īpašuma sakārtošanu uzdodot veikt SIA "ZPZ".

Izvērtējot komisijas darbu, konstatēts arī, ka komisija nav veikusi pietiekamu kontroli pār tās apakškomisiju darbību.

Kā lēš Rīgas domes pārstāvji, neiekasētās soda naudas par komisijas izbeigtajām lietvedībām varētu būt vairāki desmiti tūkstošu eiro.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka komisijas priekšsēdētājs Vecvanags ir uzrakstījis atlūgumu un no februāra vidus atstās amatu.

Vecvanags stāstīja, ka viņš atzīst organizatoriskas kļūdas komisijas darbā, taču tiesiskus pārkāpumus nesaskata. "Nekādas ļaunprātības tur nav, runas par korupciju vispār atkrīt. Arī vienpersoniski lēmumi netika pieņemti - dokumentus esmu parakstījis vienpersoniski, bet lēmumi bija koleģiāli," pauda Vecvanags.

Jautāts, vai radušās situācijas dēļ viņš nevarētu tikt izslēgts no partijas "Gods kalpot Rīgai", Vecvanags sacīja, ka neredz pamatu šādam lēmumam.

Rīgas domē skaidrots, ka šīs situācijas pamatā ir pušu dažādā normatīvo aktu izpratne, līdz ar to plānota komisijas reorganizācija, nemeklējot vainīgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!