Foto: F64
Rīgas zoodārzā trešdien plkst.12.12 spēkavīri jau 12.reizi palīdzēs svērt bruņurupučus, portālu "Delfi" informēja zoodārzs.

Šoreiz bruņurupuču svēršanā iesaistīsies 13 gadus vecais Teodors Bergmanis, kurš palīdzēs noskaidrot Galapagu bruņrupucieņu Trīnas un Čelsijas svaru. Viņam šajā uzdevumā palīdzēs divi atvaļināti Latvijas olimpiskās izlases karognesēji – Raimonds Bergmanis un Voldemārs Lūsis.

Iepriekšējos gados bruņurupuču svēršanā iesaistījušies tādi spēka vīri kā Viktors Ščerbatihs, Aivars Visockis, Raimonds Bergmanis, kā arī svarcēlāja Jolanta Logina.

Galapagu bruņrupucienes Trīna un Čelsija ir 19 gadu vecas un straujš svara pieaugums tām nav gaidāms. Pērn abas jaunkundzes bija pieņēmušās svarā par 1 un 3 kilogramiem, attiecīgi Trīna svēra 111, bet Čelsija – 84 kilogramus. Bruņrupuči aug visu mūžu, taču, jo vecāki tie kļūst, jo lēnāka kļūst augšana un svars var svārstīties, iespējams, arī kristies.

Abas Galapagu bruņrupucienes Rīgas zooloģiskais dārzs saņēma no Čikāgas zoodārza 1995. gada decembrī, toreiz abām bija vien divi gadi.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām piecas jau ir izzudušas. Šīs sugas bruņurupuču tēviņi sasniedz 225 kilogramu (rekords – 270 kilogramu) svaru, mātītes – 100 līdz 150 kilogramu. Šo dzīvnieku iespējamais mūža ilgums – 150 un vairāk gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!