Foto: LETA
Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča vērtējumā pašreizējais finanšu ministrs Andris Vilks (V) ir viens no labākajiem finanšu ministriem neatkarīgās Latvijas vēsturē un ziņas par viņa nodomu aiziet no politikas pēc šoruden paredzētajām Saeimas vēlēšanām ir "diezgan satraucošas".

Otrdien intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" Rimšēvičs norādīja: " Vilks ir cilvēks, kam ir lieli nopelni, savedot kārtībā Latvijas finanšu sistēmas lietas."

"Ar viņa aiziešanu palielinātos riski, ka cilvēkiem varbūt gribēsies tērēt nenopelnītu naudu. Tās ir manas bažas," sacīja centrālās bankas prezidents.

Rimšēvičs gan atzīst, ka neatbalsta Vilka nesen izteikto ierosinājumu sākt diskusiju par nodokļu palielināšanu. Viņa ieskatā, pašreizējā Latvijas nodokļu sistēma ir optimāla un nodokļu celšana var negatīvi ietekmēt Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju.

Viņaprāt, arguments, ka "mēs esam tik nabadzīgi tāpēc, ka pārdalām maz naudas caur budžetu", ir nepamatots. Proti, Latvijas Banka esot secinājusi, ka tādās turīgās valstīs kā Singapūra, ASV un Šveice ar valsts budžeta starpniecību pārdalāmā naudas summa ir vien 15% līdz 20% no iekšzemes kopprodukta, kas ir ievērojami mazāk nekā Latvijā, kur nodokļu slogs patlaban ir aptuveni 27% no IKP.

"Delfi" jau ziņoja, ka "Vienotības" 12. Saeimas kandidātu sarakstā vairs nebūs atrodams ilggadējā finanšu ministra Vilka vārds - viņš nolēmis aiziet no politikas un nepretendēt uz amatiem jaunajā valdībā. Jāatgādina, ka jau šā gada sākumā, kad tika veidota Laimdotas Straujumas (V) valdība, izskanēja ziņas, ka Vilkam varētu arī neatrasties vieta pašreizējā valdībā, jo viņš jau iepriekš bija pieļāvis iespēju atgriezties privātajā sektorā, kur viņam maksātu lielāku algu nekā ministra amatā. Tomēr vēlāk Vilks savu viedokli mainīja un pieļāva iespēju tomēr piedalīties 12. Saeimas vēlēšanās, tādēļ "Vienotība" viņu atkārtoti deleģēja finanšu ministra amatam.

Jau aptuveni gadu politikas kuluāros tiek runāts par Vilka domstarpībām ar daļu  "Vienotības" vadības. Nesen, reaģējot uz Vilka publisko aicinājumu sākt diskusiju par nodokļu celšanas iespējām, "Vienotības" priekšsēde Solvita Āboltiņa finanšu ministra paziņojumus nodēvēja par bezatbildīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!