Foto: LETA
Trešdien un ceturtdien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) ticies ar Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju, kurš uzturas darba vizītē Latvijā, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Tikšanās laikā ārlietu ministri pārrunāja Latvijas–Baltkrievijas sadarbības un Eiropas Savienības (ES)–Baltkrievijas attiecību aktualitātes, kā arī reģionālos jautājumus.

Ministri, kā stāsta ĀM pārstāvji, pauda gandarījumu par labajām Latvijas un Baltkrievijas kaimiņattiecībām un aktīvo divpusējo sadarbību, uzsverot regulāro ārlietu ministru un Ārlietu ministriju dialogu, kā arī plašo nozaru sadarbību, tostarp ekonomikas, robežu kontroles un uzraudzības, pārrobežu, pašvaldību, izglītības un zinātnes, kultūras un citās jomās.

Puses arī pauda gatavību arī turpmāk stiprināt Latvijas–Baltkrievijas attiecības, veidojot aktīvu politisko dialogu un paplašinot nozaru sadarbību, īpašu uzmanību veltot transporta un tranzīta jomai.

Makejs uzsvēra, ka viena no ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējam varētu būt sadarbība informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā. Ministri vienojās, ka konkrēti soļi ekonomisko attiecību tālākā attīstībā tiks apspriesti Latvijas–Baltkrievijas Biznesa forumā, kas plānots 2016. gada 16. septembrī Rīgā. Tikmēr Rinkēvičs aicināja Baltkrieviju aktīvāk sadarboties vides aizsardzības jomā, noslēdzot arī četrpusējo līgumu par Daugavas baseina aizsardzību. Šī līguma dalībnieki ir Baltkrievija, Eiropas Komisija, Latvija un Krievija.

Ārlietu ministri atzinīgi novērtēja pozitīvo dinamiku ES–Baltkrievijas attiecībās un progresu 29 soļu plāna izpildē. Makejs pateicās par Latvijas atbalstu ES–Baltkrievijas attiecību stiprināšanā un apliecināja, ka Baltkrievija ir ieinteresēta tālākā attiecību padziļināšanā, tai skaitā noslēgt Vīzu atvieglotas izsniegšanas un Personu atpakaļuzņemšanas līgumus, kā arī Mobilitātes partnerību.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija turpinās atbalstīt ES–Baltkrievijas attiecību tālāku attīstību, kā arī apliecināja atbalstu Baltkrievijai sarunās par pievienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijai un sadarbībai ar starptautiskajām finanšu institūcijām Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku, Eiropas Investīciju banku, Starptautisko Valūtas fondu. Makejs pateicās par pausto atbalstu un uzsvēra, ka sadarbība ar starptautiskajām finanšu institūcijām organizācijām ir akūti svarīga Baltkrievijas ekonomiskās suverenitātes stiprināšanā.

Pārrunājot reģionālos jautājumus, ārlietu ministri atzina, svarīgi ir attīstīt divpusējo sadarbību drošības un aizsardzības jomā, lai veidotu atklātu dialogu un stiprinātu savstarpēju uzticību.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī demokrātijas un cilvēktiesību jautājumi. Baltkrievijas ārlietu ministrs informēja par paveikto un darāmo demokrātijas un cilvēktiesību stiprināšanā Baltkrievijā, tostarp plānoto EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja rekomendāciju ieviešanu 11. septembrī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

Rinkēvičs pozitīvi novērtēja Baltkrievijas soļus un aicināja turpināt darbu, īpašu uzmanību veltot parlamenta vēlēšanu standartu uzlabošanai un moratorija noteikšanai nāvessodam.

Vizītes laikā Makejs tikās arī ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Ministru prezidentu Māri Kučinski, ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu un satiksmes ministru Uldi Auguli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!