Izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādinājusi no amata pienākumu izpildes Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāri Kristīni Jarinovsku, informēja ministres padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe.
Ministre uzskatīja, ka Jarinovskas rīcība ir būtiski kaitē IZM darbam, neatbilst valsts amatpersonas rīcībai, labas pārvaldības principiem un vispārpieņemtām ētikas normām. Par esošo situāciju informēts Ministru prezidenta birojs un Valsts Civildienesta pārvalde, informēja Korbe.

Otrdien, pēc triju mēnešu prombūtnes, Jarinovska pulksten 13:30 ieradās IZM. Ignorējot ministres rīkojumu ierasties pie ministres, Jarinovska līdz darbadienas noslēgumam tā arī neuzskatīja par nepieciešamu ierasties pie Rivžas. Esot atstādinātai no pienākumu veikšanas, Jarinovska atradās ministrijā, izdeva dažādus rīkojumus, tikās ar atsevišķiem darbiniekiem.

Ministre uzsver, ka Jarinovska maldina ierēdņus un sabiedrību, informējot par valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Andreja Ciņa atstādināšanu no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. Taču šāds rīkojums IZM lietvedībā nav atrodams.

Rivža uzsver, ka kopš šā gada maija Jarinovska ilgstoši bija slima, taču šajā laikā viņa nav uzskatījusi par nepieciešamu informēt ministri, kā savu tiešo darba devēju, par iespējamo atgriešanos darbā.

Jarinovskas slimības laikā ministre ir saņēmusi dienesta ziņojumus no IZM darbiniekiem, par to, ka Jarinovska sūtījusi viņiem īsziņas ar informācijas pieprasījumiem. Turklāt slimības laikā (lai arī ar Rivžas rīkojumu šī amata veikšanai bija nozīmētas citas amatpersonas), Jarinovska pieprasīja informāciju no dažādām valsts institūcijām un IZM pārraudzībā esošajām kapitālsabiedrībām.

Jarinovska atstādināta no amata, lai novērstu iespēju ietekmēt disciplinārlietas izmeklēšanu, ievērojot disciplinārlietas pārkāpumu raksturu. Uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Jarinovskai tiek saglabāta amata mēnešalga un sociālās garantijas.

Jarinovska otrdien informēja, ka viņa ierosinājusi disciplinārlietu pret savu vietnieku Eiropas un vispārējos jautājumos Andreju Cini par atteikšanos sniegt publiski pieejamu informāciju.

Viņa informēja, ka disciplinārlieta ierosināta sakarā ar būtiskiem Informācijas atklātības likuma un Valsts pārvaldes likuma pārkāpumiem, atsakoties sniegt publiski pieejamu informāciju valsts sekretārei un Saeimas deputātiem.

Disciplinārlieta ierosināta arī pret Administratīvā departamenta direktori Inesi Paulāni par šiem pašiem pārkāpumiem. Valsts sekretāra vietnieks Eiropas un vispārējos jautājumos uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku arī atstādināts no amata. Viņa pienākumus pildīs Eiropas lietu departamenta direktore Lauma Sīka, informēja Jarinovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!