Foto: stock.xchng
Veselības ministrija rosina mainīt kompensējamo medikamentu apmaksas kārtību, palielinot valsts kompensāciju C hepatīta ārstēšanai nepieciešamajiem medikamentiem no 50% uz 75%.

To paredz ceturtdien valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos par kompensējamajiem medikamentiem.

VM norāda, ka lielāka valsts kompensācija atvieglos finansiālo slogu C hepatīta pacientiem, jo pacienta līdzmaksājums šīs slimības ārstēšanai ir viens no augstākajiem šajā medikamentu grupā.

VM norāda, ka šobrīd ne visi pacienti var nodrošināt šādu līdzmaksājumu, lai arī pārsvarā no šīs slimības cieš cilvēki darba spējīgā vecumā. Ņemot vērā, ka zāļu nelietošana vai lietošanas pārtraukumi apdraud pacienta mūža ilgumu un dzīves kvalitāti, Veselības ministrija turpinās meklēt iespējas padarīt C hepatīta ārstēšanu cilvēkiem pieejamāku.

Šobrīd Latvijā no C hepatīta ārstējas 1250 pacienti un, lai palielinātu valsts kompensāciju medikamentiem papildus būs nepieciešami 605 tūkstoši latu, kurus, pēc VM domām, var iegūt pateicoties jaunajai kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībai – no šī gada zāļu ražotājiem uzlikts par pienākumu segt iztrūkumu starp kompensējamo zāļu reālajām izmaksām un valsts piešķirto finansējumu, ja tāds radīsies.

Plānots, ka C hepatīta ārstēšanai paredzēto medikamentu valsts kompensācijas apmērs 75% apjomā varētu stāties spēkā ar no 1.februāra.

Veselības ministrijas lēmumu palielināt valsts kompensācijas apmēru atbalsta gan Latvijas Infektologu asociācija, gan pacientu organizācijas.

Jau ziņots, ka budžeta līdzekļu taupīšanai jauna kompensējamo zāļu sistēma paredz, ka zāļu kompensācijai piešķirto līdzekļu pārtēriņu no šī gada būs jāsedz medikamentu ražotājiem. Jaunā kārtība paredz – ja Veselības norēķinu centrs (VNC) pēc ceturkšņa datu analīzes konstatē zāļu kompensācijai budžeta piešķirto līdzekļu pārtēriņu, tad trūkstošo summu jāsedz zāļu ražotājiem atbilstoši katra tirgus daļai kompensācijas sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!