Foto: NASA
Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) sākusi sadarbību ar Krievijas Zinātņu akadēmijas Sanktpēterburgas Informātikas un automātikas institūtu kosmisko tehnoloģiju praktiskās izmantošanas jomā, informēja RTU.

Partnerība sākta, lai veicinātu abu valstu zinātniski tehnisko bāzu modernizāciju un attīstību, kā arī sadarbību inovāciju jomā.

Sadarbības projekta pirmais uzdevums būs izveidot Zemes distancētās (satelīta) zondēšanas iekārtas prototipu, kuru izmantos civiliem mērķiem Krievijas un Latvijas pierobežas zonā.

Idejas autori paskaidro, ka jau sen ir radusies nepieciešamība pēc tādas ierīces un tā būšot lielisks palīgs dažādu valsts un privāto struktūru darbā, piemēram, robežsardzē, ārkārtas situāciju dienestā, transportā, enerģētikā un būvniecībā.

Šādas zondēšanas ierīces prototips jāizveido un jāadaptē lietošanai divu gadu laikā.

10.augustā notiks preses konference, kurā par RTU un Sanktpēterburgas Informātikas un automātikas institūta sadarbību informēs abu zinātnes institūciju, kā arī Krievijas vēstniecības Latvijā pārstāvji.

Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētāji 10.jūlijā Liepājā parakstīja deklarāciju par sadarbības paplašināšanu modernizācijas jomā, jo ekonomikas konkurētspējas paaugstināšana, diversifikācija un inovāciju ieviešana attīstībā ir aktuāls jautājums gan Latvijai, gan Krievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!