Foto: LETA

Dažādu reliģisko konfesiju, profesiju pārstāvjiem, kultūras darbiniekiem un politiķiem vajadzētu parakstīt vienošanos par morālo izlīgumu, šodien Rīgas pilī notiekošajā diskusijā "Garīgā dimensija un politika" aicināja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Juris Rubenis.

Viņš norādīja, ka tas nebūtu ne politisks, ne reliģisks dokuments, bet tieši morāls dokuments.

"Izlīgums varētu būt sabiedrības brieduma zīme. [...] Es aicinātu atstāt komforta zonu un spert soli jaunā teritorijā," sacīja Rubenis, bilstot, ka, iespējams, ekonomiskā krīze ir pēdējā iespēja lauzt robežu starp divām kopienām un veidot vienas kopienas valsti.

Sagatavoto dokumenta projektu Rubenis nodeva Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas vadītājam Ilmāram Latkovskim (VL-TB/LNNK), kurš kopā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu rīko šodienas diskusiju.

Bērziņš diskusijas noslēgumā atzina, ka šāda Rubeņa "iniciatīva šajā brīdī ir ļoti būtiska". Viņš solīja sīkāk iepazīties ar Rubeņa izstrādāto dokumenta projektu.

Arī Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs norādīja, ka būtiskākais pārbaudījums Latvijā ir atrast kopsaucēju daudznacionālas sabiedrības vienotībai.

"Valsti veido tās tauta, iedzīvotāji, kuri pārstāv dažādas etniskās kopienas ar savām tradīcijām. Šobrīd valdošā spriedze parāda, cik būtiski ir saskatīt un meklēt iespējas cilvēku apvienošanai, kuri dažādo politisko mērķu dēļ ir sašķelti dažreiz pat naidīgās grupās," sacīja metropolīts.

Viņš norādīja, ka ne vien labklājība spēj mainīt sabiedrības noskaņojumu, jo būtiskākais ir garīgās vērtības. Tam piekrita arī Romas katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, minot, ka krīze ir ne tikai ar ekonomiskiem, bet arī morāliem un garīgiem cēloņiem. "Kamēr cilvēkā nebūs iekšējā goda prāta, nekādi kontroles mehānismi nelīdzēs," teica Stankevičs.

Savukārt diskusijas un topošās Sabiedrības saliedētības komisijas vadītājs Latkovskis uzsvēra: "Latvijai ir vajadzīga jauna garīgā elite!" Deputāts uzskata, ka līdzšinējās politikas iespējas jauna dialoga radīšanai ir izsmeltas. Patlaban esot iespējams radīt tikai vēl "niknākas un trulākas sadursmes" sabiedrībā.

Latkovskis aicināja garīdzniekus, zinātniekus, māksliniekus, kultūras jomas pārstāvjus un politiķus iesaistīties valstiskos un neformālos projektos, veidot domubiedru grupas sabiedrības saliedēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!