Foto: DELFI

Latvijas Radio (LR) nepārsūdzēs Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu par 8000 eiro sodu ēterā izskanējušo rupjību dēļ.

Izvērtējot NEPLP lēmumu, LR valde nesaskata pietiekamu pamatu iespējamai tā pārsūdzēšanai, informēja LR preses sekretāre Laura Elizabete Vanaga.

Attiecīgi sods tiks samaksāts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, informēja Vanaga.

Kā ziņots, NEPLP 30.jūlija sēdē vienbalsīgi nolēma sodīt LR par rupju un nepieklājīgu izteicienu izplatīšanu programmas "Pieci.lv" raidījuma "Pilnīgs vakars" rubrikā "Pieliec punktu". LR tika piemērots administratīvais sods 8000 eiro apmērā.

Kā iepriekš informēja NEPLP Informācijas centra vadītāja Agnese Berga, pārbaudot raidījuma "Pilnīgs vakars" 14., 21. un 28.aprīļa, 5., 12., 19. un 26.maija, 2. un 9.jūnija ierakstus, NEPLP konstatēja, ka raidījumā izplatīti rupji un nepieklājīgi izteicieni.

NEPLP konstatēja, ka minētajos radio raidījumos ir pārkāpta Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 66.panta 2.daļa, saskaņā ar kuru "sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmas tiek veidotas atbilstoši augstām ētikas un kvalitātes prasībām un atspoguļo sabiedrības uzskatu dažādību". Tāpat ir izdarīts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.5 panta 5.daļā paredzētais administratīvais pārkāpums. Saskaņā ar šo normu par elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu veidošanai vai pakalpojumu sniegšanai pēc pieprasījuma noteikto aizliegumu un ierobežojumu pārkāpumu juridiskajām personām var piemērot naudas sodu no 500 līdz 10 000 eiro.

LR pārstāvji savos paskaidrojumos NEPLP nenoliedz, ka raidījuma "Pilnīgs vakars" rubrikā "Pieliec punktu" izplatīti rupji un nepieklājīgi izteicieni.

Kā ziņots, jautājums par "Pieci.lv" darbību aktualizējās saistībā ar vairākām AS "SuperFM" valdes priekšsēdētāja Uģa Poļa sūdzībām par necenzētas leksikas lietojumu "Pieci.lv" raidījumos un atskaņotajās dziesmās. Paskaidrojumus par radio darbību pieprasījusi arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

"Latvijas Radio 5 - Pieci.lv" ("Pieci.lv") programmas direktors Kārlis Dagilis iesniedzis atlūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!