Foto: F64
Šā gada oktobris ir astotais mēnesis pēc kārtas ar vidējo gaisa temperatūru virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Vidējā gaisa temperatūra šomēnes caurmērā bijusi grādu augstāka par ilggadējo vidējo rādītāju. Šogad tikai februārī mēneša vidējā gaisa temperatūra bija zemāka par normu, pārējie mēneši bijuši siltāki nekā ierasts.

Nokrišņu daudzums oktobrī bijis mazāks par daudzu gadu vidējo rādītāju - aptuveni trīs ceturtdaļas no tā. Līdzīga aina bija septembrī, kad nokrišņu daudzums valstī kopumā bija 69 procenti no normas, bet mēneša vidējā gaisa temperatūra bija 1,8 grādus augstāka par normu.

Augstākā gaisa temperatūra šomēnes tika reģistrēta 4.oktobrī, kad gaisa temperatūra Rīgā un Zemgalē pakāpās līdz +19 grādiem. Līdz šim zemākā gaisa temperatūra šajā rudenī tika fiksēta 28.oktobra rītā Madonas novērojumu stacijā, kur termometra stabiņš noslīdēja līdz -5 grādiem.

Vairāk nokrišņu bija mēneša vidū, visā valstī spēcīgi lija naktī uz 11.oktobri. No 8. līdz 14.oktobrim daudzviet krita krusa un ducināja pērkons, turklāt 8.oktobrī Kurzemē un Vidzemes ziemeļrietumos negaisa mākoņi atnesa virpuļviesuļus. Stiprākās vēja brāzmas tika reģistrētas 13.oktobrī Ventspils ostā - 27 metri sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!