Foto: LETA
"Legālās narkotikas" ir ass temats, kurš jau ilgu laiku urda cilvēku prātus, un sabiedrība, domājot, ka likumdevēji un likumsargi nespēj tikt ar šo sērgu galā, ir nolēmusi ar sākt savu cīņu. Trešdien notika pirmais vecāku, sabiedrisko organizāciju, Rīgas domes un policijas kopīgi organizētais reids.

Saeima 17.oktobrī pieņēma likuma grozījumus, kas paredz piešķirt Slimību profilakses un kontroles centram tiesības izņemt no aprites jaunas psihoaktīvas vielas. Grozījumi piešķir tiesības noteikt šādu vielu izgatavošanas, uzglabāšanas un tirgošanas pagaidu aizliegumu uz laiku līdz 12 mēnešiem. Ar pagaidu aizlieguma palīdzību likumdevēji cer palielināt iespējas apkarot jaunu, oficiālajos sarakstos neiekļautu psihoaktīvo vielu - tā dēvēto augu maisījumu jeb legālo narkotiku - nonākšanu brīvā apritē. Taču iedzīvotāji ar šādiem grozījumiem vien nav mierā, viņi vēlas šo vielu tirgotāju iznīdēšanu pavisam, tāpēc nesen pie bodēm rīkotas pat brutālas akcijas, dedzinot veikalus un to logos metot "Molotova kokteiļus".

Pēdējā mēneša laikā pie "spaisu" veikaliem dežurē policisti, kuri kalpo par pircēju atbaidītājiem un var arī vest uz ekspertīzēm bodīšu klientus. Trešdien notika pirmā organizētā sabiedrības, Rīgas domes un policijas akcija, kuras laikā vienlaicīgi tika "ieņemtas" galvaspilsētā zināmās "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas, kuras šobrīd ir nedaudz vairāk par 50.

Sapulcējoties kādā Pļavnieku viesnīcā, akcijas dalībnieki vienojās par rīcības plānu, sadalīja bodes, uz kurām katra grupa dosies. Viens no mērķiem bija veikalus aplīmēt ar plakātiem un, ja bode ir atvērta, iekļūt tajā un tad par to paziņot policijai, kura ieradīsies, lai izņemtu tur esošās vielas.

Portāls "Delfi" kopā ar vienu no aktīvistu grupām devās uz veikalu Ernesta Birznieka Upīša ielā. Kad bodē ieradās žurnālisti un narkotiku pretinieki, tajā bija viens klients, pēc skata jauns puisis, kurš īpaši neprotestēja pret foto kameru pēkšņo ierašanos, paņēma pirkumu un aizsteidzās prom. Pie veikala sanākušo jauniešu bariņš, arī iespējamie klienti, pagāja nostāk, savukārt veikala pārdevējs nebija īpaši pārsteigts par aktīvistu ierašanos.

Veikals iekārtots vienkārši – lete, zem kuras stikliem trīs dažāda izmēra maisiņi ar zaļu vielu, cigarešu tinamie papīri un pīpes. Pārdevējs, jautāts, kas ir zaļā viela maisiņā, paskaidroja, ka tas ir smaržvielu maisījums, ko dedzināt telpu atsvaidzināšanai. Veikalā viņš strādājot divus gadus un stāsta, ka policija viņa bodē viesojoties aptuveni reizi mēnesi.

Kad ierodas policija, arī tas pārdevēju nepārsteidz. Viņš ieplēš acis vien brīdī, kad policisti jautā, vai pats ir jāved uz ekspertīzi, vai ir lietojis paša tirgoto preci. Vīrietis to noliedz un uz policistu jautājumu, vai lieto tirgoto, atbild noliedzoši, sakot, ka viņam tas nav vajadzīgs. Arī pa ielu iet viņam nav bail, uz policista jautājumu, vai nebaidoties, atbild pārdevējs.

Policija liek uz letes uzlikt visus augu maisījumu iepakojumus, un tie ir kopumā 64 dažāda izmēra maisiņi. Pārdevējs stāsta, ka notirgojis preci jau 70 latu vērtībā. Jautāts, vai tagad bode būs jāver ciet, jo prece izņemta, pārdevējs vien nosmīn. Policisti zina stāstīt, ka parasti kaut kur netālu no veikala ir novietota automašīna, kurā ir vielas krājumi šādiem gadījumiem. Kavēt preces piegādi policisti nevar, taču ierasties veikalā vēlreiz var gan.

Kamēr policija un aktīvisti pulcējas pie veikala, jauni klinti vien pasper soli tā virzienā, nopēta sanākušos un vīlušies dodas prom. To, kāds ir trešdienas reida rezultāts, pagaidām grūti prognozēt, bet sabiedrības pārstāvji apņēmušies šādu reidus organizēt bieži.

Dmitrijs, kurš ir viens no sabiedrības grupas pārstāvjiem, uzskata, ka būtu jāpieņem likums, kurš aizliegtu narkotisko vielu tirgošanu vispār, lai nebūtu nedz legālo, nedz nelegālo narkotiku. Cīņā ar šīm vielām iesaistījušies aptuveni 200 cilvēki - gan sportisti, gan vecāki, gan dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvji un arī paši jaunieši. Cilvēki apņēmušies šādas akcijas rīkot biežāk, cerot tā traucēt tirgoņu darbu un mazināt jauniešu nonākšanu nelāgo vielu varā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!