Foto: F64
Viens no partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) līderiem Kārlis Šadurskis labprātāk upes malā makšķerētu ar Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētāju Raivi Dzintaru, nekā "Vienotību" veidojošās partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) līderi Aigaru Štokenbergu.

Taču vienlaikus Šadurskis PS ārkārtas kongresā sestdien uzsvēra, ka viņš nevēlas izslēgt iespēju ietekmēt Štokenberga organizāciju.

"Kā mēs jutīsimies, kad "Vienotība 2", kurā nebūs "Pilsoniskās savienības", izdarīs kaut ko, kas neatbilst "Pilsoniskās savienības" programmai?" retoriski vaicāja Šadurskis.

"Pēc 11.Saeimas vēlēšanām mums nav tiesību palikt opozīcijā," viņš uzsvēra.

Šadurskis salīdzināja - 8.Saeimā bija divas trešdaļas nacionāli domājošu cilvēku, bet 10.Saeimā ir "40 deputātu, uz kuriem var paļauties, ka viņi nenobalsos pret nacionālām vērtībām".

"ZZS nodevība ir tā robežšķirtne, kad partijas labprātīga izstāšanās no līdzdalības varas kontrolē nav pieļaujama. Es to vērtēju kā nodevību. Es labprātāk makšķerētu ar Raivi Dzintaru, nekā Štokenbergu. Bet es neatstāšu bez līdzdalības un iespējas ietekmēt Štokenberga organizāciju," norādīja Šadurskis.

Viņš vēlēja Nacionālajai apvienībai gaidāmajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās būtiski palielināt deputātu skaitu, un cer, ka arī "Vienotībai" izdosies palielināt pārstāvniecību Saeimā.

"Ja mums būs kopā 50 balsis, tad valstij būs iespēja attīstīties. Lai Dievs dod nocirst saknes partijām, kas ir gatavas uz jebkādu nodevību varas pīrāga vārdā," tēlaini teica Šadurskis.

Par "Vienotības" partijas izveidi debatēs izteicās arī Ilma Čepāne, Inese Vaidere, Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Juris Vidiņš un vēl citi biedri.

Tēlainu runu sacīja PS biedre Ināra Dundure, salīdzinot esošo situāciju ar sēdēšanu vienā laivā.

""Pilsoniskā savienība", "Jaunais laiks" un "Sabiedrība cita politika" - mēs braucam vienā laivā, mūsu laivai ir sūce, mēs neesam tādi, kā pirms 10. Saeimas vēlēšanām. Mums ir aizvainojuma sajūta, vieni uzurpē varu, otri jūtas pazemoti. Taču mēs esam vienā laivā un laiva ir jānovada līdz mērķim. Lai nokļūtu galā, ir jāairē vienā virzienā," teica Dundure.

Viņa arī aicināja padomāt, vai, upes vidū izkāpjot no laivas, "mēs paliksim sausi". Un, vai iekāpjot citā laivā, ir pārliecība, ka tajā nav vēl lielāka sūce vai varbūt tur vairs nav vietu. Tādēļ Dundure atbalsta "Vienotības" partijas izveidi.

Tikmēr PS& biedre Laura Freimane pauda viedokli, ka, neiestājoties "Vienotībā", PS parādītu gļēvulību un politisko mazspēju.

Jau ziņots, ka sestdien PS pulcējusies ārkārtas kongresā. Partija ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja partijas "Vienotība" izveidi un PS dalību tajā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!