Saeima šodien pieņēma Zvejniecības likuma grozījumus, kurus Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga jūlijā nodeva otrreizējai caurskatīšanai.
Atšķirībā no jūlijā pieņemtās likuma redakcijas, ar kuru bija plānots aizliegt rūpniecisko zveju upēs un kanālos, izņemot Daugavā no Rīgas hidroelektrostacijas līdz ietekai Rīgas jūras līcī, šodien pieņemtie grozījumi paredz atļaut zvejošanu ar murdiem Daugavā visā tās garumā un Buļļupē.

Šodien atbalstītos grozījumus nevar saukt par kompromisu, uzskata Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs (TB/LNNK). Daudz pieņemamāks Latvijas tautsaimniecības attīstībai bija iepriekš pieņemtais lēmums aizliegt zveju Buļļupē.

Tā ir galvenā zivju migrācijas upe, uzsvēra deputāts, atzīstot, ka parlamenta lēmums nodarīs ievērojamus zaudējumus Latvijas zivju resursiem.

Par likumprojekta izstrādi atbildīgās darba grupas vadītājs Dzintars Zaķis (JL) no Saeimas tribīnes uzsvēra, ka ir panākts kompromiss, kas neļaus "brutāli izzvejot Latvijas upes". Viņš atzina, ka Buļļupe ir unikāla upe, tomēr ir atšķirība zvejai ar tīkliem vai murdiem. Murdi ir daudz nekaitīgāki dabai, jo zivis, iekļūstot tajos, neiet bojā.

Deputāts Staņislavs Šķesters (ZZS) un Ausma Ziedone-Kantāne (JL) aicināja domāt par cilvēkiem, kuri dzīvo pie šīm upēm. Šiem cilvēkiem zveja ir būtisks ieņēmumu avots un, liedzot to, viņi nonāktu neapskaužamā situācijā. "Ne jau viņi izsmeļ upi," sacīja Ziedone-Kantāne, norādot, ka vairāk uzmanības jāpievērš cīņai ar malu zvejniecību.

Jūlijā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pēc Latvijas Zvejnieku federācijas (LZF) lūguma neizsludināja likuma grozījumus, jo uzskatīja, ka paredzētajiem aizliegumiem nav zinātniska un ekonomiska pamatojuma.

"Ir panākts kompromiss starp zvejniekiem un makšķerniekiem, kā arī respektēts prezidentes viedoklis," iepriekš atzina par likumprojekta izstrādi atbildīgās darba grupas vadītājs Dzintars Zaķis (JL).

Zvejnieki darba grupas sēdēs uzsvēra, ka, aizliedzot zveju Daugavā un Buļļupē, Latvijā tiktu likvidēta rūpnieciskā zveja. Savukārt makšķernieki un vides aktīvisti norādīja uz zivju populācijas samazināšanos, informēja Zaķis.

Politiķis akcentēja, ka Buļļupē pašreiz ir 700 metri zvejas tīklu un četri lielie murdi, savukārt Daugavā rūpnieciskajai zvejai ir izsniegts ap 300 atļauju.

Atļaujot zvejot tikai ar murdiem, netiek aizliegts zvejot. Murdos atšķirībā no tīkliem zivis paliek dzīvas, uzsvēra deputāts.

Zaķis pauda cerību, ka Ministru kabinets izstrādās atbilstošus noteikumus, kas limitēs murdu skaitu, ko drīkst izmantot šajās upēs. Īpaši aktuāli tas esot Buļļupē, kur notiek liela zivju migrācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!