Foto: F64
Saeimas ceturtdien nolēma, ka lieta par piekrišanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Satversmes tiesas tiesnesi Vinetu Muižnieci pēc būtības nav apspriežama parlamentā, un prokuratūra var sākt kriminālvajāšanu pēc Satversmes tiesas piekrišanas.

Saeima bez debatēm vienbalsīgi - ar 91 balsīm "par" - atzina, ka šī lieta pēc būtības nav apspriežama Saeimā.

Juridiskā komisija jau trešdien pēc konsultācijām ar ekspertiem nolēmusi, ka Ģenerālprokuratūra varēs sākt pilnvaras apturējušās Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces kriminālvajāšanu bez atsevišķa Saeimas balsojuma.

Juridiskās komisijas priekšsēdētājas vietniece Inese Lībiņa-Egnere (Zatlera Reformu partija) ceturtdien Saeimai stāstīja, ka komisija lēmumu pieņēma pēc rūpīgas analīzes un ekspertu uzklausīšanas.

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš iepriekš sacīja, ka demokrātiskā valstī katrai iestādei ir stingri jāievēro varas dalīšanas princips un arī Saeimai ir noteikta kompetence. Viņš paskaidroja, ka Saeimai jāpieņem atsevišķs balsojums par to, ka šis jautājums nav Saeimas kompetencē, jo Ģenerālprokuratūra ar lūgumu izvērtēt balsojuma nepieciešamību ir vērsusies tieši Saeimā, tāpēc tai ir jāsniedz atbilde. To iespējams sniegt vienīgi kā visu Saeimas deputātu kopīgi pieņemtu lēmumu.

Jau vēstīts, ka iepriekš kriminālvajāšanas sākšanu pret Muižnieci atbalstīja ST tiesneši, kuri savā lēmumā ir norādījuši, ka Saeimas balsojums vairs nav nepieciešams, ņemot vērā Satversmes tiesas likumu.

Taču Kriminālprocesa likums paredz, ka prokuratūra apsūdzību tiesnesei neuzrādīs, kamēr no parlamenta nebūs saņemts Saeimas balsojuma rezultāts vai skaidrojums, ka šāds balsojums nav nepieciešams.

Ģenerālprokuratūra lūgusi izdot kriminālvajāšanai bijušo 9.Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju un pašlaik ST tiesneša pilnvaras apturējušo Muižnieci par dienesta viltojumu, lai apturētu Krimināllikuma grozījumu virzību saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem. Muižniece savu vainu neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!