Foto: DELFI
Saeimas prezidijs trešdien apstiprināja parlamenta ceturtdienas sēdes darba kārtību, kas, kā jau iepriekš prognozēts, paredz arī Valsts prezidenta vēlēšanas, informē Saeimas Preses dienests.

Valsts prezidenta vēlēšanas parlamenta darba kārtībā iekļautas kā II.daļas ceturtais jautājums - pēc Saeimas Prezidija ziņojumiem un triju tiesnešu apstiprināšanas amatā, liecina Saeimas darba kārtība.

Pēc Valsts prezidenta vēlēšanām Saeima paredzējusi izskatīt vēl 23 jautājumus, tostarp par desmit deputātu saukšanu pie administratīvās atbildības par dažādiem pārkāpumiem.

Jau vēstīts, ka pašreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera pilnvaru termiņš beidzas jūnija sākumā, tāpēc Saeimai līdz 8.jūnijam jārīko nākamā Valsts prezidenta vēlēšanas. Uz šo amatu pretendē Zatlers un Zaļo un Zemnieku savienības deputāts, bijušais "Unibankas" vadītājs Andris Bērziņš.

Pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par to prezidents paziņoja sestdien vakarā ārkārtas uzrunā tautai.

Viņš atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu. Taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā, uzsvēra Zatlers.

Pēc šī prezidenta lēmuma eksperti un politiķi atzina, ka ir izveidojusies konstitucionāli sarežģīta situācija, kuras atrisinājumu Satversme precīzi neparedz, tomēr norādīja, ka jebkurā gadījumā parlamentam ir jāizpilda savs pienākums un līdz Zatlera pilnvaru termiņa beigām jāievēl jauns prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!