Saeima šodien ārkārtas sēdē izteica uzticību septiņiem jauniem Aigara Kalvīša (TP) valdības ministriem, par kuru kandidatūrām vakar vienojās koalīcijas partijas.
Satiksmes ministra pienākumus turpmāk pildīs Krišjānis Peters (LPP), aizsardzības ministra pienākumus pildīs Atis Slakteris (TP), ekonomikas ministra pienākumus pildīs līdzšinējais premjera padomnieks Aigars Štokenbergs, tieslietu ministra pienākumus pildīs jurists Guntars Grīnvalds (LPP), izglītības un zinātnes ministra pienākumus pildīs Latvijas Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāja
Baiba Rivža
(ZZS), īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās pienākumus pildīs līdzšinējā sekretariāta vadītāja Ina Gudele, bet īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās pienākumus pildīs bijusī kultūras ministre Karina Pētersone (LC).

Par uzticības izteikšanu jaunajiem ministriem šodien balsoja 46 Saeimas deputāti, pret balsoja 34 , bet atturējās 10 parlamentārieši.

Par valdības apstiprināšanu nobalsoja visi klātesošie Tautas partijas (TP), Latvijas Pirmās partijas (LPP) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji, kā arī neatkarīgie deputāti Jānis Jurkāns un Ēriks Jēkabsons.

Pret septiņu jaunu ministru apstiprināšanu balsoja "Jaunā laika" (JL) un apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputāti un Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) deputāts Martijans Bekasovs. Pārējie LSP deputāti uz sēdi nebija ieradušies.

Balsojumā atturējās apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) deputāti, kā arī neatkarīgie parlamentārieši Ināra Ostrovska, Aleksandrs Kiršteins un Māris Gulbis.

Kalvītis šodien pēc Saeimas balsojuma sarunā ar žurnālistiem pauda prieku par to, ka izdevies atrisināt "īso krīzi" pēc tam, kad valdību pameta JL. Parlamentāriešu debates apliecinājušas, ka iebildumu pret jaunajiem ministriem neesot, jo tie esot profesionāli savās nozarēs un gatavi strādāt valsts interešu labā.

Kalvītis arī uzskata, ka strādāt griboša mazākumvaldība var darboties labāk nekā šķietams vairākums.

Septiņi ministru posteņi kļuva vakanti pēc tam, kad Kalvītis pieprasīja Aināra Šlesera (LPP) atkāpšanos no satiksmes ministra amata un kad seši JL pārstāvji nolēma izstāties no valdības.

JL ministri par atkāpšanos no amatiem paziņoja pēc tam, kad Kalvītis atteicās pakļauties partijas ultimātam un izslēgt no valdošās koalīcijas LPP.

JL ultimāts premjeram tika izteikts pēc tam, kad ekonomikas policija šīs nedēļas sākumā ierosināja kriminālprocesu, lai izvērtētu iespējamos pārkāpumus bijušā ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa (JL) pārraudzītajā Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu piešķiršanā komercfirmai "S&G", kuras īpašnieki ir JL ziedotāji.

JL uzskatīja, ka kriminālprocesa uzsākšana bijis politisks LPP pasūtījums. Savukārt LPP līderis Ainārs Šlesers JL sašutumu par ekonomikas policijas pārbaudi komentēja: "Kariņa blēdība ir nākusi gaismā un viņš pieķerts zādzībā."

Kalvītis aicināja JL turpināt darbu valdībā, norādot, ka nav skaidra partijas motivācija pamest valdošo koalīciju. Arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga aicināja koalīcijas partijas "sakost zobus" un nostrādāt līdz šīs Saeimas sasaukuma beigām. Pēc JL lēmuma atstāt valdību, valsts vadītāja izteica vilšanos par šādu partijas rīcību.

Pēc JL aiziešanas no valdības koalīcijas tai Saeimā ir 45 balsis no 100.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!