Foto: LETA
Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē nolēma neļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (PLL) faktiskajā un deklarētajā dzīvesvietā.

Par atļauju kratīšanai nobalsoja 35 deputāti, pret bija septiņi, bet atturējās – 37.

Par nobalsoja "Vienotības" un VL-TB/LNNK deputāti, pret bija pieci PLL deputāti, ka arī Iveta Grigule un Vitauts Staņa no Zaļo un Zemnieku Savienības, bet atturējās "Saskaņas centra" un ZZS frakcijas, kā arī Guntis Ulmanis (PLL). Pats Šlesers balsojumā nepiedalījās.

SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs portālam "Delfi" skaidroja, ka frakcija nobalsoja pret, jo nevēlējās "piedalīties farsā". Viņš norādīja, ka viss tas bija inscenējums un farss – gan šī ārkārtas sēde, gan KNAB iniciētas "Vienotības" un citu varas partiju atbalstītais teātris. "Mēs no tā norobežojamies," sacīja Urbanovičs.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) pēc balsojuma sacīja, ka visi politiskie spēki, kas tajās piedalījās, pirms tam savu balsojumu pamatoja – tie, kas balsoja par procedūru, bet tie, kas bija pret - vērtēja lēmumu pēc būtība.

Āboltiņa norādīja, ka šis Saeimas prestižs un visa darbība ir daudz augstākā nekā iepriekšējās Saeimas, viņa skaidroja, ka Saeima atvērta cilvēkiem un tajā notiek ārpolitikas debates un ievēlēta jauniešu Saeima. Āboltiņa gan atturējās vērtēt, vai tas viss atsver ceturtdien notikušo balsoju par kratīšanas atļauju,. Viņa norādīja, ka visiem politiskajiem spēkiem savs balsojums jāpamato saviem vēlētājiem. Viņa arī izvairījās no jautājuma, vai šis balsojums varētu parādīt spēku samēru Valsts prezidenta vēlēšanās. Viņa vien pauda cerību arī pirms vēlēšanām deputāti izmantos iespēju debatēt un savu izvēli pamatot.

Ābotliņa arī izvairījās atbildēt, vai "Vienotība" var turpināt strādāt koalīcijā ar politiskajiem spēkiem, kas izvēlējās ļaut Šleseram izmantot deputāta imunitāti un tikt pasargātam no kratīšana.

Tiesa sankcionējusi kratīšanu četrās Šlesera dzīves vietās Jūrmalā un vienā dzīves vietā Rīgā.

Arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ceturtdien, diviem deputātiem balsojot par un trijiem atturoties, tomēr KNAB biroja un prokuratūras lūgumu atļaut kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās. Gala lēmums par kratīšanas atļauju bija jāpieņem Saeimai.

Šlesers žurnālistiem pirms sēdes norādīja – ja kratīšana notiktu pēc prezidenta vēlēšanām, tas šo procesu neietekmētu, bet ja kratīšanu veic "šodien, rīt aizparīt – pirms prezidenta vēlēšanām, tad uz jautājumu, vai Šlesers ietekmēs prezidenta vēlēšanas, atbilde ir – vismaz ar vienu balsi ietekmēs". Viņš klāstīja, ka šobrīd nevienam no prezidenta amata kandidātiem nav vairākuma un arī viena balss var izšķirt, kurš no viņiem būs vai nebūs prezidents. Šlesers skaidroja – ja notiek kratīšanas, cilvēks tiek nodarbināts ar šādām lietām un iedziļināties, kuru prezidentu labāk atbalstīt, esot grūti.

Viņš arī norādīja – lai gan PLL pauda atbalstu pašreizējam prezidentam Valdim Zatleram, arī ZZS izvirzītais kandidāts, deputāts Andris Bērziņš kļūst aizvien aktīvāks un piedalās debatēs.

Prokuratūras vēstulē Saeimai norādīts, ka KNAB kriminālprocesu uzsācis 20.maijā pēc vairākos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Jau ziņots, ka KNAB trešdien veicis kratīšanu īpašumos, kas pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam.

Kratīšanu trešdienas rītā KNAB sācis Rīgas Tirdzniecības ostā, ko apliecināja gan tās pārstāvji, gan advokāti. Tāpat kratīšana notika nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", apliecinājis uzņēmums. Kratīšana notika arī Lemberga kabinetā domē un īpašumā Puzē, kā arī Andrim Šķēlem daļēji piederošajā SIA "UVK".

Rīgas domes vadītāja pienākumu izpildītāja un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) paziņojis, ka kratīšana dažādās iestādēs trešdien veikta saistībā ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām un "kaut kādu īpašu līgumu" ar "Mediju namu".

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un arī pats Lembergs notikušo saistīja ar gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!