Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā akceptēja grozījumus likumos, kas saistīti ar valdības pieņemto inflācijas apkarošanas plānu, paredzot jaunu nodokli automašīnām un motocikliem, nodokli par nekustama īpašuma pārdošanu, un stingrākus kredīta izsniegšanas noteikumus.
Grozījumi paredz, ka automašīnām un motocikliem turpmāk būs nodoklis ne tikai atkarībā no transportlīdzekļa izlaiduma gada, bet arī no dzinēja tilpuma.

Grozījumi likumā par vieglo automašīnu un motociklu nodokli paredz, ka automašīnām ar motora tilpumu no 3001 līdz 3500 kubikcentimetriem būs 300 latu nodokļa likme, no 3501 līdz 4000 kubikcentimetriem - 400 lati, bet no 4001 līdz 4500 kubikcentimetriem - 500 lati. Transportlīdzekļiem ar motora tilpumu lielāku par 4501 kubikcentimetriem likme būs 600 lati.

Saeima arī nolēma, ka turpmāk finanšu un kredītiestādes varēs izsniegt aizdevumus tikai pārliecinoties par kredītņēmēja legālajiem ienākumiem, pārbaudot Valsts ieņēmuma dienesta vai citas atbildīgās institūcijas izziņas par personas legālajiem ienākumiem.

Tāpat Saeima grozīja Iedzīvotāju ienākuma nodokļu likumu, paredzot, ka nākotnē 25% iedzīvotāju ienākuma nodoklis būs jāmaksā, pārdodot to nekustamo īpašumu, kurš īpašniekam piederējis mazāk nekā piecus gadus, un īpašnieks vismaz gadu nebūs tajā deklarējis savu dzīvesvietu.

Lai gan grozījumi likumā stāsies spēkā parastā kārtībā, pārejas noteikumi paredz, ka līdz 2010.gada 1.jūlijam nodoklis nebūs jāmaksā, ja īpašnieks līdz brīdim, kad likums stāsies spēkā, būs ierakstījis īpašuma tiesības Zemesgrāmatā.

Taču arī pēc likuma stāšanas spēkā no nodokļa līdz 2010.gadam varēs izvairīties, ja līdz 2008.gada 31.decembrim īpašnieks paspēs reģistrēt savu īpašumu Zemesgrāmatā.

Nodokli līdz 2010.gadam nevajadzēs maksāt arī tiem īpašniekiem, kuri nav paguvuši ierakstīt īpašumu Zemesgrāmatā tāpēc, ka pastāv strīds par īpašuma tiesībām un notiek tiesvedība par to, kā arī tiem, kuri ir tiesīgs veikt zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem, bet šī iemērīšana nav veikta.

Jau vēstīts, ka valdība, pieņemot inflācijas apkarošanas plānu, bija iecerējusi apkarot spekulatīvos darījumus ar nekustamajiem īpašumiem. Mazināt iespēju saņemt kredītus, jo viegli pieejamie kredīti veicina patēriņu, kas savukārt veicina inflāciju. Tāpat valdība uzskatīja par nepieciešamu ieviest lielākus nodokļus luksusa automašīnām, pret ko asi protestēja autotirgotāji, apšaubot šo atuto cenu ietekmi uz inflāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!