Lai gan valdība otrdien nolēma prasīt Saeimas akceptu kārtējam vienošanās memorandam ar starptautiskajiem aizdevējiem, parlaments tomēr nevarēs mainīt tā tekstu, jo pretējā gadījumā sarunas ar izdevējiem nāktos uzsākt no jauna, trešdien intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

"Ja teksts tiek sagrozīts, tas nozīmē, ka vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem nav un visas sarunas nav jāsāk no sākuma," sacīja premjers, norādot, ka tas nozīmētu, ka premjers nav saņēmis Saeimas mandātu slēgt vienošanos ar aizdevējiem.

Viņš uzsvēra, ka tādā gadījumā būtu apdraudēta Satversmes tiesas (ST) sprieduma izpilde "pensiju lietā", jo nepieciešamos līdzekļus, lai šogad izmaksātu pensionāriem pilnas pensijas un segtu parāsus par pērnā gada otro pusgadu, iespējams rast, tikai pārkāpjot iepriekšējā memorandā panākto vienošanos par 7,5% budžeta deficītu.

Tomēr premjers pauda pārliecību, ka Saeima atbalstīs valdības piedāvāto vienošanos bez izmaiņām un dos mandātu premjeram un finanšu ministram to noslēgt. Premjers uzsvēra, ka valdības panāktā aizdevēju piekrišana izpildīt "pensiju lietas" spriedumu uz budžeta deficīta rēķina ir ļoti izdevīga Latvijai.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien apstiprināja pensiju izmaksu pilnā apmērā no 1.februāra, bet kopš vasaras ieturēto pensiju daļu atmaksu pensionāriem aprīlī. Vienlaikus valdība nolēma nosūtīt izskatīšanai Saeimā nodomu vēstuli starptautiskajiem aizdevējiem. Saeimas piešķirtais pilnvarojums dos Ministru prezidentam un finanšu ministram tiesības parakstīt memoranda trešo variantu ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Jau vēstīts, ka Tieslietu ministrija, analizējot ST spriedumu "pensiju lietā", secināja, ka, lai gan vairāki spēkā esošie normatīvie akti ļauj valdībai un finanšu ministram slēgt vienošanās par starptautiskajiem aizņēmumiem, tomēr likumos būtu jānosaka, kā Saeima akceptē aizdevējiem dotos politiskos solījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!