Foto: LETA
Lēmumprojektam par latviski nerunājošā deputāta Valērija Kravcova (SC) izslēgšanu no Saeimas sastāva ir likumīgs pamats, Saeimas Juridiskajā birojā uzzinājis laikraksts "Diena".

Jau vēstīts, ka lēmumprojekts par Kravcova izslēgšanu nepietiekamo valsts valodas zināšanu dēļ, kas nepieciešamas profesionālo pienākumu veikšanai, sagatavots, atsaucoties uz Kārtības ruļļa 18. pantu. Deputāts Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) "Dienai" pastāstījis, ka apvienība lēmumprojektam savākusi desmit deputātu parakstus. Parakstījusies visa apvienība un divi deputāti no Vienotības - Ingmārs Čaklais un Ingūna Rībena. Saeimas prezidijs par lēmumprojekta iekļaušanu plenārsēdes darba kārtībā lems pirmdien, 24. janvārī.

Ja prezidijs tā lems, tad lēmumprojektu nodos Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, kas pozitīva balsojuma gadījumā šo lēmumprojektu nodos galīgai izlemšanai Saeimai, un, ja Saeimas deputātu vairākums nolems, tad Kravcovam mandāts būs jānoliek. Viņa vietā stāsies nākamais SC deputāts, kas vēlēšanu rezultātos palicis aiz svītras.

"Saeimas Kārtības ruļļa 18. panta otrais punkts liecina, ka Saeima ir tiesīga šādu lēmumu pieņemt," "Dienai" paskaidrojis  Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš. Minētajā pantā teikts: deputātu ar Saeimas lēmumu var izslēgt no Saeimas sastāva, ja pēc viņa pilnvaru apstiprināšanas tiek konstatēts, ka viņš neprot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai.

Tomēr bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs konstitucionālo tiesību eksperts Aivars Endziņš uzskata, ka Saeimas deputāta izslēgšana no parlamenta valsts valodas nepietiekamo zināšanu dēļ būtu antikonstitucionāla, ziņo BNS. Viņš paskaidro: valsts pamatlikumā noteikts, ka Saeimā var ievēlēt katru pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu pirmajā dienā ir vecāks par divdesmit vienu gadu, bet Satversmē nav neviena vārda par latviešu valodas zināšanām.

Rīgas mērs Nils Ušakovs LNT rīta raidījumā "900 sekundes" piektdienas rītā gan uzsvēra, ka Kravcovs latviešu valodu mācās un iemācīsies. Taču šobrīd nevienam Saeimas deputātam nav tiesību apšaubīt cita deputāta kompetenci un tiesības ieņemt vietu Saeimā, ja sabiedrība viņu parlamentā ievēlēja. Īpašs atbalsts Kravcovam bijis Liepājā.

Ušakovs gan atzina, lai arī Kravocvs saprot apspriestos jautājumus, tomēr viņam vajadzēs laiku, lai spētu pilnvērtīgi piedalīties Saeimas darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!