Foto: LETA
Saeimas sociālo lietu komisija trešdien atbalstīja "Saskaņas centra" (SC) deputāta Andreja Klementjeva priekšlikumu samazināt prasību par darba stāžu no 30 līdz 25 gadiem personām, kuras uzaudzinājušas piecus vai vairāk bērnu, vai bērnu invalīdu, lai tās pensijā varētu doties piecus gadus ātrāk.

Deputāti vienlaikus lēma, ka šādu tiesību nebūs personai, kurai atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības vai kura atcelta no aizbildņa pienākumu pildīšanas nepietiekamas aizbildņa pienākumu izpildīšanas dēļ.

Šādu priekšlikumu bija iesniegusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča.

Par šo priekšlikumu komisijas deputāti balsoja divas reizes. Pirmajā reizē tas netika atbalstīts, pēc kā Klementjevs paziņoja par priekšlikumu atsaukšanu un pameta zāli. Taču pēc pārtraukuma un pēc pārrunām ar labklājības ministri Ilzi Viņķeli Klementjevs atgriezās komisijā un apliecināja vēlmi turpināt darbu.

Sēdes laikā vairāki deputāti norādīja, ka nepieciešamais darba stāžs šādām personām ir jāsamazina, lai tās varētu priekšlaicīgi pensionēties, jo, audzinot piecus vai vairāk bērnu, nav iespējams visu laiku strādāt un līdz ar to ir samērā grūti iegūt nepieciešamo darba stāžu – 30 gadu –, lai priekšlaicīgi varētu doties pensijā.

Taču deputāti neatbalstīja Klementjeva un Marjanas Ivanovas-Jevsejevas (SC) priekšlikumu noteikt, ka personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuras līdz astoņu gadu vecumam aprūpējušas vienu, divus, trīs vai četrus bērnus, ir tiesības pieprasīt vecuma pensiju attiecīgi, vienu, divus, trīs vai četrus gadus ātrāk.

Komisija priekšlikumus skata jau otro dienu.

Komisijas deputāti otrdien jau nolēma atbalstīt priekšlikumu pakāpeniskākai pensionēšanās vecuma paaugstināšanai, sākot to no 2014.gada un ik gadu paaugstinot par trim mēnešiem.

Tādējādi pensionēšanas vecums tiks paaugstināts lēnāk, nekā to iepriekš vēlējās Labklājības ministrija (LM), un pensionēšanās vecums – 65 gadi – tiks sasniegts 2025.gadā.

Saeimas komisija arī atbalstīja Reformu partijas (RP) iesniegto priekšlikumu noteikt, ka no 2014. līdz 2024.gadam vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs ir 15 gadu. Patlaban likumā noteiktais nepieciešamais apdrošināšanas stāžs ir 10 gadu.

Savukārt RP priekšlikumu noteikt, ka tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 65 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks kā 25 gadi, deputāti noraidīja.

Par likumprojekta virzību atbildīgajā Sociālo un darba lietu komisijā otrajam lasījumam iesniegti 57 priekšlikumi, tostarp tādi, kas būtiski maina likumprojekta pirmā lasījuma redakciju.

Patlaban pensionēšanās vecums ir 62 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!